EUR: 320,07 Ft
CHF: 280,71 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Veszprém

A helyi termelőket segíti majd a létesítmény

Letették annak az agrárlogisztikai központnak az alapkövét Nemesvámoson, amely a helyi közétkeztetés és a környékbeli termelők érdekeit egyszerre szolgálja majd.

A majdani logisztikai központot a helyi igényekre alapozva hozzák létre, a termelők ugyanis nem rendelkeznek elegendő raktárterülettel, tárolókapacitással. Erre jelenthet választ a 830 négyzetméteres, közösen használt raktár. Ezzel együtt azonban a fejlesztés arra is lehetőséget ad, hogy a helyi közétkeztetés igényeit kielégítse: a faluban törekednek arra, hogy a gyerekek étkeztetésekor lehetőleg helyi vagy megyei alapanyagokat használjanak fel.


Elhelyezték a leendő agrár központ alapkövét (fotó: Domján Attila)

A logisztikai központhoz szorosan kapcsolódva épül meg egy 600 négyzetméteres vásártér és hűtőház is, amelyben két fedett és tíz fedetlen árusítóhelyet alakítanak ki. A hűtőház energiaellátását részben napelemes rendszerrel oldják meg.

Megkezdődtek a földmunkák a területen, a jövő év első felében zárulhat a kivitelezés (fotó: Domján Attila)

Sövényházi Balázs polgármester az alapkőletételen elmondta: a vásárteret annak kereskedelmi funkciója mellett közösségépítésre, közösségi rendezvények lebonyolítására is használják majd. A vásártér havi rendszerességgel fog üzemelni minden hónap második szombatján, ezeken a napokon a vásárt kiegészítő rendezvényekkel még komplexebb kínálatot biztosíthatnak.

A híres-neves vámosi lencséből is került az időkapszulába (fotó: Domján Attila)

A beruházás teljes költségvetése 167 millió forint, amelyből 150 millió pályázati támogatás. Az agrárlogisztikai központ esetében már kiválasztották a kivitelezőt, az építkezés várhatóan 2019 második negyedévében fejeződik be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.