2019. november 19., kedd
Erzsébet

Életmód

A jogosítvánnyal rendelkezők is szívesen bringáznak

A Magyar Kerékpárosklub az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készített felmérést a hazai kerékpározási szokásokról.

A felnőtt lakosság 70 százaléka szokott valamilyen gyakorisággal kerékpározni. 17 százaléknak ez az elsődleges közlekedési eszköze, 38 százalék legalább hetente biciklire ül. A Dél-Alföld a legbringásabb régió, a budapestiek 16 százaléka hetente többször közlekedik biciklivel. Érdekesség, hogy a lakosság számarányához képest többen kerékpároznak Budán, mint Pesten. A felnőtt lakosság 84 százaléka fér hozzá működőképes kerékpárhoz, és 67 százalék rendelkezik is ilyennel. A 70 százalékos kerékpáros arány mellett ez lehet az egyik oka a kerékpáros fejlesztéseket támogatók magas arányának.


Sokan gondolják, hogy a fiatalok között igazán népszerű a kerékpározás, az adatok szerint viszont csak 60 év felett csökken jelentősen a bringázási hajlandóság. A jogosítvánnyal rendelkezők 73 százaléka szokott kerékpározni.
A kerékpárral járók az úthálózattal kapcsolatban kritikusok: ötfokú skálán a legjobb pontszám 3,5 volt, amit a kerékpártárolás kapott.

Az útburkolatok minőségével és a kerékpározásra használandó utak szélességével a legelégedetlenebbek a bringázó magyarok. Gyalogosoktól és az autóforgalomtól is elválasztott, kétoldali irányhelyes kerékpározásra kijelölt infrastruktúrán tekernének a legszívesebben, de az autóforgalomtól elzárt, illetve kis forgalmú utcák is a népszerűbbek közé tartoznak. Az elválasztás nélküli, járdán vezetett kerékpárutakat, és a nagy forgalmú utakat nem kedvelik, és járdán sem szívesen kerékpároznak.

Kapcsolódó Cikkek