EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Életmód

A kinti testmozgás minimalizálja a rövidlátás esélyét

A gyerekkorban kialakuló rövidlátás sok esetben genetikai eredetű, vagyis nehéz tenni ellene. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a gyerek ne nézze túl sokat a tévét vagy a monitort, és több időt töltsön a szabadban.

A kontaktlencsét szemorvosok ritkán javasolják tíz év alatt – Profimedia, imageBROKER

Európában minden negyedik ember rövidlátó, és ez az arány várhatóan növekedni fog, mert a szem már gyerekkorban folyamatos közeli használatnak van kitéve, különösen a rendszeres számítógép-használat és az okoseszközök, illetve az olvasásos tanulás miatt. A kinti testmozgás viszont minimalizálja a rövidlátás kialakulásának esélyét. A Cambridge-i Egyetem kutatói egy tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a rövidlátó gyerekek átlagosan heti 3,7 órával kevesebb időt töltöttek a szabadban, mint azok, akiknek nem volt látásproblémájuk. Dr. Justin Sherwin és kutatócsoportja szerint ennek egyik oka, hogy a kint töltött idő során a gyerekek többször fókuszálnak távolban lévő tárgyakra, ezzel formában tartva a szem izomzatát. A másik ok, hogy a természetes ultraibolya fény jobb hatással van a látásra, mint a mesterséges. Normál esetben a szembe érkező fénysugarak az ideghártyán – retinán – találkoznak, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátás esetében azonban a fény, illetve a látott tárgyak képe még a retina előtt fókuszálódik, ilyenkor a látvány homályos lesz.


 

A rövidlátás tünetei

– Fáj a feje a gyereknek.

– A táblát nézve vagy távolra nézve hunyorog.

– Nehezen olvassa a táblára írt szöveget.

– Nehézséget okoz számára a pontos célzás a labdajátékoknál.

Ha legalább kettő megállja a helyét a tünetek közül, a gyerek jó eséllyel rövidlátó. Ilyenkor mindenképpen szemészhez kell fordulni. Amennyiben beigazolódik a rövidlátás gyanúja, a legkézenfekvőbb megoldás a szemüveg viselése. A kontaktlencsét szemorvosok ritkán javasolják tíz év alatti gyerekeknek, ám a későbbiekben, kamaszkorban már van rá mód. 18 éves kor alatt a lézeres látásjavító műtét sem javasolt: erről a beavatkozásról csak akkor lehet szó, ha a látásélesség már legalább két éve nem változott.

Kapcsolódó Cikkek