EUR: 332,08 Ft
CHF: 304,02 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb X.kerület

A kőbányai önkormányzat is fellép a repülőgépzaj ellen

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordul, valamint megbeszéléseket kezdeményez a HungaroControl Zrt.-vel a kőbányai önkormányzat annak érdekében, hogy vizsgálják felül a lakosság életminőségét rontó légi forgalmi változásokat – erről döntött a kerület képviselő-testülete.

Augusztusban változott meg a felszállási rend (fotó:BUD)

A városrész vezetéséhez az elmúlt hetekben érkezett nagy számú panasz alapján nyilvánvaló, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér futópályairányaira vonatkozó új „műszeres szabvány indulási eljárás” (SID) hátrányosan érinti a Kőbányán a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet közelében, az Újhegyi lakótelepen, az Óhegy városrészben, valamint a városközpontban élőket. Az augusztus 16-án módosított felszállási irányok miatt a kerület sűrűn lakott területei fölé kerültek a repülési műveletek, ellehetetlenítve mintegy ötvenezer ember hétvégi és éjszakai pihenését, rontva az életminőséget.


Ughy Attila, XVIII. kerületi (balról a második) és Kovács Róbert, kőbányai polgármester (balról a harmadik) a HungaroControl épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót (fotó: Városkép)

A kőbányai önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott határozat kimondja: a kerület nem ért egyet a HungaroControl Zrt. új műszeres szabvány indulási eljárásával, és követeli, hogy a korábbi és a jelenlegi repülési irányok felülvizsgálatával alakítson ki olyan eljárást, amelyben kedvező széljárás esetén a repülőgépek nem a lakott területek felett közlekednek, valamint csökkentik a teherszállító gépek lakott területek felett történő áthaladását.

A X. kerületi vezetés egyúttal támogatja a XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának petícióját, amelyben arra kérte a HungaroControlt, hogy ne vezessen be olyan eljárásokat, amelyek a környéken élőket hátrányosan érintik. Egyetért azzal is, hogy a HungaroControl haladéktalanul kezdje meg a környező települések és kerületek vezetőivel az egyeztetéseket egy új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről. A panaszok jogosságának alátámasztására a kőbányai önkormányzat gyakori méréseket végeztet a repülési zajjal érintett területeken.


Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.