2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb Nagykanizsa

A méz sokkal több, mint csemege

Nem volt jó évük a zalai méhészeknek, ugyanis a nozema és az atka is károsította az állományokat, ráadásul az időjárás sem kedvezett az ágazatnak. Tavasszal fagyott, virágzáskor tartósan esett, a nyár pedig hirtelen és nagy meleggel jött.

Többek között erről is beszélt a negyedik Kanizsa Mézes Napon Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke, hozzátéve, a napraforgós területeken sok méhcsalád elpusztult, aminek okait egyelőre keresik. A vizsgálatok országos szinten zajlanak.


: A méz jótékony hatásaival is megismerkedhettek a látogatók, akik kóstolhattak is a rendezvényen (Fotó: Gergely Szilárd)

A szakember azt is elmondta, hogy a rendezvény számos előadása elsősorban a méhészeket segíti, de minden érdeklődőt szívesen látnak, hiszen az is feladatuk, hogy bemutassák a méz jótékony hatását. Úgy fogalmazott, az lenne jó, ha a méz felváltaná a cukrot, és egyre többen használnák, fogyasztanák a mindennapokban. Tennivaló e tekintetben bőven van, hiszen a magyarok átlagosan csupán 80 grammot fogyasztanak évente, míg Európa számos országában több kiló a „fejadag”. Pedig a méznek több mint 70-féle gyógyhatását ismerik, és aki rendszeresen eszi, ellenállóbb lesz például a vírusos, bakteriális és gombás fertőzésekkel szemben.

A szakmai fórumon Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is a méz népszerűsítésének fontosságáról szólt, majd az ágazat nehézségei közül többet is felsorolt. Például azt, hogy még mindig megtalálhatók az európai piacon a „hamisítványok”, a nem teljes értékű mézkészítmények, és azt is kiemelte, hogy a világ számos pontján halnak el méhcsaládok, amire mindenképpen nemzetközi szintű, hatékony választ kell adni.


A rendezvényen mézet és mézből készült termékeket, ínyencségeket is kóstolhattak a látogatók.

Kapcsolódó Cikkek