EUR: 318,57 Ft
CHF: 284,24 Ft
2019. március 27., szerda
Hajnalka

Belföld

A migráció a legfontosabb biztonságpolitikai kihívás Európában

A migráció a legfontosabb biztonságpolitikai kihívás Európában – hangsúlyozta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Berlinben a német szövetségi biztonságpolitikai akadémia (BAKS) konferenciáján.

Az államtitkár a német fővárosban a közmédiának elmondta, hogy a Gondoljuk újra Európa biztonságpolitikáját! című tanácskozáson kifejtette: Európa előtt az a legnagyobb biztonságpolitikai kihívás, hogy milyen válaszokat ad a migrációs nyomásra, Magyarország pedig “letette az asztalra a megoldási javaslatát, hiszen kezdetektől fogva a külső határok védelmét és a schengeni rendszer tiszteletben tartását tűztük ki célul”.


“Örömmel látjuk, hogy ez már a fősodratú európai politikának is részévé vált” – tette hozzá Varga Judit. Megjegyezte, hogy nem is kapott kritikát a résztvevőktől a magyar migrációs politikával kapcsolatban.

Hozzátette: nemzetközi felmérések is azt mutatják, hogy az európai polgárok a migrációs nyomást tartják a legnagyobb veszély, és leginkább az erre adott válaszok és a kapcsolódó biztonsági kérdések foglalkoztatják őket.


Elmondta, hogy a magas rangú német politikusok, katonák és szakértők részvételével tartott konferencián, amelyet Heiko Maas német külügyminiszter nyitott meg, a magyar migrációs politika bemutatása mellett olyan tényeket is a hallgatóság elé tárt, amelyek bizonyítják, hogy Magyarország aktívan, és nagyon sokszor német támogatással vesz részt a közös, európai uniós biztonság-, és védelempolitikában és a NATO-tagországok együttműködésében.

Kiemelte, hogy Magyarország német támogatással kezdeményezte egy többnemzeti NATO-hadosztály felállítását. Ez “nagyon fontos stratégiai pont lesz a NATO keleti határán”, Magyarország számára pedig “mérföldkő”, amelynek révén ismét világossá válik, hogy “elkötelezett vagyunk Európa biztonságának megőrzése mellett” – mondta az államtitkár.

Rámutatott, hogy a védelempolitikában hagyományosan jó a magyar-német kapcsolat, és az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) keretében még tovább fejlődik. A két ország katonaorvosi együttműködésről, úgynevezett kórházi modulok kialakításáról állapodott meg – fejtette ki Varga Judit.

Felidézte, hogy Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel német kancellár júliusi berlini találkozóján a “gyümölcsöző együttműködés” számos új területét azonosították. Az egyik éppen a védelempolitika, az együttműködés elmélyítésére pedig példa a Szlovákiával, Horvátországgal és Szlovéniával tervezett többnemzeti NATO-hadosztály felállításához nyújtott német támogatás és a PESCO keretében tervezett közös katonaorvosi program.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Zsidózókat küld Brüsszelbe a Jobbik

  Zsidózókat küld Brüsszelbe a Jobbik

  Nyilvánosságra hozta az Európai Parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját a Jobbik. A díszes társaság náci tagjai állnak az első helyen, akik bővelkednek zsidózó kiszólásokban, botrányokban.

 • Migránskártyán kapott pénzt Hasszán F.

  Migránskártyán kapott pénzt Hasszán F.

  Anonim módon használható “migránskártyát”, rajta 500 eurót vagyis mintegy 150 ezer forintot kapott Görögországban Hasszán F., az a szír férfi, akit terrorizmus gyanújával tartóztatott le vasárnap a magyar bíróság – értesült az M1 hírcsatorna.

 • Európának fontos a keresztény kultúra

  Európának fontos a keresztény kultúra

  A fogyasztás csúcsra járatásában érdekelt globális cégek, a birodalmak építésében érdekelt nemzetközi hálózatok a helyi közösségek szétmorzsolása felé próbálják irányítani a világot – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Századvég Alapítvány „Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának?

 • Az ENSZ menedzselni akarja a migrációt

  Az ENSZ menedzselni akarja a migrációt

  Az ENSZ globális migrációs csomagja nem megállítani, hanem menedzselni akarja a migrációt, amit úgy állítanak be, mintha nem lenne semmiféle biztonsági kockázata – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1-en.