2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Sopron

A negyedik legforróbb nyár volt az idei Sopronban

Véget ért a nyár, az ősz pedig viharosan, helyenként hajnali fagyokkal robbant be Sopronban és térségében. A szélsőséges időjárás okozója a globális felmelegedés, ami ellen sokat tehet az emberiség – tudtuk meg Kiss Mártontól, az OMSZ soproni munkatársától.

Kiss Márton kiemelte, hogy lehet tenni a globális felmelegedés hatásai ellen
Fotó: KM

– Az elmúlt évektől eltérően a nyár első felében nem érintette hőhullám a térséget, viszonylag kiegyenlítetten telt az évszak, majd július 20-ától egy szokatlanul hosszú, csaknem egy hónapos hőhullámos időszak következett, amelyben a napi maximum-hőmérsékletek jellemzően ugyan 32–35 fok körül alakultak, viszont a szélsőségesen magas értékek idén elmaradtak – kezdte Kiss Márton, amikor arról faggattuk, valóban forróbb volt-e az idei nyár.
Tulajdonképpen igazi napi rekordok sem dőltek meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőhálózati koordinátora elmondta, az időjárási frontok általában messze elkerülték a Kárpát-medencét, döntően anticiklonális hatások érvényesültek. A hidegfrontok elmaradtak, így a hőmérséklet legtöbbször elérte a 25, gyakran a 30 fokot, de forró nap (35 fok feletti hőmérséklet) Sopronban egyáltalán nem fordult elő.


Ad munkát az időjárás Kiss Mártonéknak
Fotó: KM

Korai hó borítja a Schneeberget, amelynek havas csúcsa gyakran tisztán látszik Sopronból
Fotó: schneeberg.tv

– A csapadék túlnyomó része záporokkal, zivatarokkal érkezett, mennyisége a teljes évszakot tekintve a sokéves átlag körül vagy a felett alakult, de nem egyenletesen oszlott el az egyes hónapokban – tette hozzá az OMSZ munkatársa.
Az idei nyár az 1981–2010-es normálnál 2 fokkal melegebb volt, amivel Sopronban 1870 óta a negyedik legmelegebb időszak volt. Különösen augusztusban volt szokatlanul tartós a hőség. A nyári napok száma sokfelé meghaladta a százat.

Kiss Márton nyáron gyakorlatos fiatalokkal is találkozott
Fotó: KM

Kiss Márton kiemelte, idén özönszerű esőzések is voltak, amire a jövőben is számítani lehet.
– Fontos beszélni a globális felmelegedés és a klímaváltozás hatásairól. A szélsőséges időjárást az ember idézte elő. Még nem késő, tehetünk ellene, amit kis lépésekben elkezdhetünk. Elég csak a szelektív hulladékgyűjtésre gondolnunk. Sok-sok nejlonzacskót használunk feleslegesen, de a tengerekbe is rengeteg műanyag kerül. Inkább próbáljunk meg újrahasznosított, papírból készült termékekkel élni – javasolta Márton.
– Fontos a helyi termékek fogyasztása, egy-egy zöldség-, gyümölcsszállítmány ne utazzon több száz kilométert. Az áruszállítás, a fuvarozás, akárcsak a közlekedés nagymértékben károsítja a levegőt. Fontos lenne minden területen mérsékelni magunkat, ami nagyon nehéz, mert el vagyunk kényelmesedve – zárta az időjárás-megfigyelő.


A 2018-as év különlegessége, hogy a nyár lényegében április közepe óta tartott, ugyanakkor az ősz markáns hidegfronttal robbant be, és szeptember végén már fagyhoz közeli hőmérsékletet mértek.

 

A tél közeledtével a tapadó hó mérése is feladat az OMSZ Soproni Főállomásán
Fotó: KM

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.