EUR: 345,21 Ft
CHF: 320,09 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

A nevelőszülők munkája nemzetépítő

A nevelőszülők munkája a nemzetet építi – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Fülöp Attila úgy fogalmazott, a nevelőszülők azok, akiknél a bajba került családok gyermekei átmenetileg otthonra találnak, szeretetet, gondoskodást kapnak.


Ismertetése szerint a nevelőszülők 2014 óta foglalkoztatotti jogviszonyban vannak, ez az anyagi megbecsülésük szempontjából fontos. Munkájuk teljes embert, elhivatottságot kíván, hisz a gyermekeknek 24 órás odafigyelésre van szükségük. A lelki nehézség abból adódik, hogy a nevelőszülő sajátjaként gondoskodik a nevelt gyerekekről, nemegyszer éveken át, miközben tudja, hogy csak átmenetileg vannak nála. Előbb-utóbb visszakerülnek a családjukba, vagy örökbefogadás révén találnak új otthonra. Ebben a folyamatban a nevelőszülő hídszerepet tölt be – mondta Fülöp Attila.

Jelenleg mintegy 23 ezer gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben, ebből 15 ezer nevelőszülőknél, velük több mint 5 ezer nevelőszülő foglalkozik. Az otthonokban van további 8 ezer gyermek – ismertette az államtitkár.

Szólt arról is, hogy szombaton indul a nevelőszülői hálózatot népszerűsítő, nevelőszülőket toborzó országos kampány Debrecenben.

Kapcsolódó Cikkek