EUR: 317,85 Ft
CHF: 280,83 Ft
2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

A novemberi nyugellátással együtt érkezik az ezévi nyugdíjprémium

A Kormány erről szóló október 8-i rendelete alapján mindenki részesül nyugdíjprémiumban, illetve ezzel egyenértékű egyszeri juttatásban, aki tavaly, 2017-ben legalább egy napon át, valamint 2018. novemberében jogosult a rendeletben felsorolt ellátások bármelyikére.

Ezek az ellátások a nyugdíjszerű ellátások (saját jogú és hozzátartozói nyugellátások, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjat is) mellett felölelik a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a rokkantsági járadékot és még tucatnyi, összesen 23-féle ellátást.


A Kormány – törvényi felhatalmazásával élve – a tavalyi intézkedéséhez hasonlóan idén is jelentősen kiterjesztette a nyugdíjprémiumra (egyszeri juttatásra) jogosultak körét, amely eredetileg, a nyugdíjtörvény alapján mindössze a 2017-ben nyugdíjkorhatárukat betöltött és 2018. novemberében nyugellátásra jogosult öregségi nyugdíjasokat, illetve a nem ideiglenes hozzátartozói nyugdíjban részesülőket illette volna meg.

A kormányrendelet révén a törvény szerint kevesebb, mint kétmillió jogosult helyett több, mint két és félmillió jogosult kaphat nyugdíjprémiumot, illetve egyszeri juttatást.


Minden jogosult, akinek legalább 80 ezer Ft lesz a november havi ellátása, 18 ezer Ft nyugdíjprémiumot (egyszeri ellátást) kap. Akinek 80 ezer forintnál kisebb az ellátása, az arányosan kisebb összegre számíthat.

A nyugdíjprémum képlete egy szorzat: amennyivel a bruttó hazai termék (GDP) növekedése idén meghaladja a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékot, azzal a mennyiséggel kell megszorozni a novemberi ellátás összegének egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot. A GDP-növekedés mértéke idén 4,4%, így a 4,4 és a 3,5 különbözetével, azaz 0,9-del kell megszorozni a novemberi ellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot.

Így a prémium maximális összege 0,9 x 20.000 = 18.000 Ft lehet.

Ha valakinek ennél kevesebb, pl. 60 ezer Ft a nyugdíja, az a következő összegre számíthat nyugdíjprémiumként: 0,9 x 60.000/4 = 13.500 Ft.

A nyugdíjprémiumot, egyszeri ellátást november 12-én utalják a jogosult számlájára. Ha valaki postai úton kapja az ellátását, akkor annak kézbesítését november 15-én kezdik meg.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

  A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság rendkívüli  gondot fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem transzparens. Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása, amely valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: a Bizottság valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös EU-s vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.

 • Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Brutális szkinhedvezér volt Sneider

  Újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amely során a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhed társaival agyba-főbe vert egy cigányembert és amiért 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 • Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  Sikeres volt a nemzeti konzultáció

  A közelmúlt legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlott 2017 év végén, a családok védelméről  szóló kérdőívet ugyanis 1,4 millióan töltötték ki, és minden kérdésnél 90 százalék fölötti volt az igen válaszok aránya.

 • Angyalkák a földön

  Angyalkák a földön

  Gondolta volna a fene, hogy a Magyar Kultúra Napja kapcsán angyalkák lepik el Rákosmentét.