EUR: 321,88 Ft
CHF: 282,32 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Belföld

A novemberi nyugellátással együtt érkezik az ezévi nyugdíjprémium

A Kormány erről szóló október 8-i rendelete alapján mindenki részesül nyugdíjprémiumban, illetve ezzel egyenértékű egyszeri juttatásban, aki tavaly, 2017-ben legalább egy napon át, valamint 2018. novemberében jogosult a rendeletben felsorolt ellátások bármelyikére.

Ezek az ellátások a nyugdíjszerű ellátások (saját jogú és hozzátartozói nyugellátások, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjat is) mellett felölelik a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a rokkantsági járadékot és még tucatnyi, összesen 23-féle ellátást.


A Kormány – törvényi felhatalmazásával élve – a tavalyi intézkedéséhez hasonlóan idén is jelentősen kiterjesztette a nyugdíjprémiumra (egyszeri juttatásra) jogosultak körét, amely eredetileg, a nyugdíjtörvény alapján mindössze a 2017-ben nyugdíjkorhatárukat betöltött és 2018. novemberében nyugellátásra jogosult öregségi nyugdíjasokat, illetve a nem ideiglenes hozzátartozói nyugdíjban részesülőket illette volna meg.

A kormányrendelet révén a törvény szerint kevesebb, mint kétmillió jogosult helyett több, mint két és félmillió jogosult kaphat nyugdíjprémiumot, illetve egyszeri juttatást.


Minden jogosult, akinek legalább 80 ezer Ft lesz a november havi ellátása, 18 ezer Ft nyugdíjprémiumot (egyszeri ellátást) kap. Akinek 80 ezer forintnál kisebb az ellátása, az arányosan kisebb összegre számíthat.

A nyugdíjprémum képlete egy szorzat: amennyivel a bruttó hazai termék (GDP) növekedése idén meghaladja a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékot, azzal a mennyiséggel kell megszorozni a novemberi ellátás összegének egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot. A GDP-növekedés mértéke idén 4,4%, így a 4,4 és a 3,5 különbözetével, azaz 0,9-del kell megszorozni a novemberi ellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot.

Így a prémium maximális összege 0,9 x 20.000 = 18.000 Ft lehet.

Ha valakinek ennél kevesebb, pl. 60 ezer Ft a nyugdíja, az a következő összegre számíthat nyugdíjprémiumként: 0,9 x 60.000/4 = 13.500 Ft.

A nyugdíjprémiumot, egyszeri ellátást november 12-én utalják a jogosult számlájára. Ha valaki postai úton kapja az ellátását, akkor annak kézbesítését november 15-én kezdik meg.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Nyugat-európai lapok támadják hazánkat Nikola Gruevszki volt Macedón kormányfő magyarországi tartózkodása miatt, miközben Belgiumban pihen Carles Puigdemont, a lázadás és hűtlen kezelés miatt körözött katalán elnök, Francaiország ad búvóhelyet Sebastien Avajon kokaincsempészetért elítélt benine-i elnökjelöltnek, míg Németországban több mint ezer török diplomata kért menedéket.

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.