EUR: 320,67 Ft
CHF: 279,60 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Pécs

A nukleáris ipar indította be ezt a képzést

Az országban elsőként Pécsett indult el az a képzés, amely atomenergetikai szakjogászi végzettséget ad. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (PTE ÁJK) új szakja háromszor féléves, önköltséges, de az ország számos pontjáról vonzza a hallgatókat.

A hallgatói igények és a paksi atomerőmű fejlesztése hívta életre a Pécsi Tudományegyetem Jogi
Karának legújabb posztgraduális képzését.


– Az oktatók egy része a Pécsi Tudományegyetemen tanít, de számos külföldi, sőt Oroszországból érkezett szakember is tart majd előadást – hangsúlyozta Fábián Adrián, az ÁJK dékánja.

Fábián Adrián elmondta: kihelyezett órákat is tartanak majd a paksi atomerőműben. A képzésben részt vevőknek üzemlátogatásokat szerveznek, és tájékoztatják őket a beruházással kapcsolatos feladatokról is.

Barnabás István, Paks alpolgármestere kiemelte: a régi paksi atomerőmű építése során ugyan
képeztek hasonló irányultságú szakjogászokat, de azóta az atomenergetikai és a hozzá kapcsolódó jogi
kérdések is változtak. A képzés kifejezetten a nukleáris iparban felmerülő jogi kérdésekre specializálódó
szakembereket képez.

A továbbképzés mellett jogi kiadványt is készítenek, továbbá előadásokat és konzultációkat biztosítanak. Ezenkívül pedig a paksi önkormányzat támogatásával a Paks II beruházáson dolgozók és családtagjaik
alap- és továbbképzéseken is részt vehetnek a PTE jogi karán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.