EUR: 330,96 Ft
CHF: 302,06 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Külföld

Terrortámadás áldozatának hazudta magát, most börtönbe megy

Csalás és hamis tanúzás vádjával hat hónap letöltendő és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság kedden azt a fiatal nőt, aki a 2015. novemberi párizsi terrortámadások egyik sebesült áldozatának adta ki magát.

A 33 éves Alexandra Damient azért állították bíróság elé, mert mintegy 20 ezer eurót csalt ki a terrortámadások és egyéb bűncselekmények áldozatait megsegítő alapból (FGTI). Félrevezette továbbá a terrorcselekmények francia áldozatainak szövetségét (AFVT) is, amely egy normandiai szállodai tartózkodást finanszírozott számára.


Alexandra Damien törzsvendég volt a párizsi Le Carillon nevű bárban, ahol 2015. november 13-án kilenc embert öltek meg dzsihadista támadók. A nő aznap este is oda készült, de végül megváltoztatta a programját, és nem tartózkodott a bárban a támadás pillanatában.

A tárgyaláson elmondta: a merénylet után bűntudat hatalmasodott el rajta, és az érzés, hogy akár ott is lehetett volna, átváltozott a meggyőződéssé, hogy valójában ott is volt. A közösségi médiában fényképeket tett ki egy sebhelyről, amelyről azt állította, hogy egy kalasnyikovból leadott lövés okozta. A hatóságoknál hivatalosan jelentkezett a terrortámadás egyik sebesültjeként, amivel azt akarta elérni, hogy jogosulttá váljon állami kártérítésre. Ezenkívül felkereste az áldozatok hozzátartozóinak Life for Paris nevű egyesületét is. A hatóságokban azonban gyanút ébresztett, hogy történetét hézagosan, nem teljesen összefüggően adta elő, ezért nyomozás indult az ügyében.

A nő sírva ismerte be tettét a bíróság előtt, és bocsánatot kért.

Kapcsolódó Cikkek