EUR: 319,35 Ft
CHF: 282,14 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Nagykanizsa

A pedagógus az életét adja

A pedagógus a jövőnek él, a jövőért dolgozik, nevel és tanít, óv és átad, de rengeteg feladata közül talán a „lámpásszerep” a legfontosabb: a szerető példaadás és példamutatás – így fogalmazott Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója, amikor – a hagyományoknak megfelelően, a tanévkezdés tájékán – a pályakezdő, a nyugdíjba vonuló és a díszdiplomás pedagógusokat köszöntötték a városban.

Magyar Ferenc azt mondta, a pedagógus szeretetből adja oda magát diákok generációinak, és nemcsak a tudását nyújtja, hanem a személyiségét, a lényét is – és az életét.


– Az örök értékek mindannyiunkban ott vannak, ezért is választottuk ezt a pályát, hivatást – folytatta az igazgató. – S persze azért, hogy a tudás mellett nemzeti és európai értékeinket továbbadjuk, mert ezzel is kapaszkodót nyújtunk azoknak, akiket a Jóisten a gondjainkra bízott, ránk ruházva a magyar jövő és megmaradás felelősségét. Ezt a pedagógus küldetésként kapta, a vállára vette és hordozza. Ajándék számunkra, hogy a boldogabb jövőért dolgozhatunk.

Hangsúlyozta, mindemellett szükség van a folyamatos megújulásra is, hiszen enélkül a ma fiataljainak érdeklődését felkelteni, figyelmét fenntartani szinte lehetetlen, nemhogy 45 percen keresztül, de akár csak néhány percig is.


„Nélkülük, a munkájuk nélkül ma nem lenne olyan Kanizsa, mint amilyen…” (Fotó: Gergely Szilárd)

– A tanítás és a nevelés csupán akkor lehet hatékony és eredményes, a földbe vetett mag csak úgy fordul termőre, ha mi magunk is folyamatosan tanulunk, változunk, fejlődünk, és megtaláljuk azokat az eszközöket és módszereket, amelyeket a még boldogabb magyar jövőért alkalmaznunk kell.

Dénes Sándor polgármester leszögezte, a nyugdíjba vonuló és díszdiplomás kollégák – hiszen maga is tanárember – az eltelt évtizedek alatt sokat tettek Nagykanizsa közösségéért. Nélkülük, a munkájuk nélkül ma nem lenne olyan Kanizsa, amilyen. A pályakezdőknek – ősszel hatan kezdtek dolgozni a város iskoláiban és óvodáiban – azt tanácsolta, mutassák meg a lehetőségeket a fiataloknak, de közben ők is folyamatosan tanuljanak.

– Munkájuk váljon hivatássá, kapjanak meg hozzá minden elismerést, a diákjaiktól megbecsülést – folytatta a városvezető. – Érezzék második otthonuknak az iskolát, és igyekezzenek diákjaikat mindig jóra, tisztességre és becsületre nevelni. Így bizonyosak lehetnek abban, hogy emlékezetes tanítókká válnak, olyanokká, mint tapasztaltabb kollégáik, akik oly sok időn át szolgálták a hivatásukat, aminek köszönhetően Nagykanizsa, polgári kultúrájú városként, ma is e térség központja lehet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.