EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb Nagykanizsa

A pedagógus az életét adja

A pedagógus a jövőnek él, a jövőért dolgozik, nevel és tanít, óv és átad, de rengeteg feladata közül talán a „lámpásszerep” a legfontosabb: a szerető példaadás és példamutatás – így fogalmazott Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója, amikor – a hagyományoknak megfelelően, a tanévkezdés tájékán – a pályakezdő, a nyugdíjba vonuló és a díszdiplomás pedagógusokat köszöntötték a városban.

Magyar Ferenc azt mondta, a pedagógus szeretetből adja oda magát diákok generációinak, és nemcsak a tudását nyújtja, hanem a személyiségét, a lényét is – és az életét.


– Az örök értékek mindannyiunkban ott vannak, ezért is választottuk ezt a pályát, hivatást – folytatta az igazgató. – S persze azért, hogy a tudás mellett nemzeti és európai értékeinket továbbadjuk, mert ezzel is kapaszkodót nyújtunk azoknak, akiket a Jóisten a gondjainkra bízott, ránk ruházva a magyar jövő és megmaradás felelősségét. Ezt a pedagógus küldetésként kapta, a vállára vette és hordozza. Ajándék számunkra, hogy a boldogabb jövőért dolgozhatunk.

Hangsúlyozta, mindemellett szükség van a folyamatos megújulásra is, hiszen enélkül a ma fiataljainak érdeklődését felkelteni, figyelmét fenntartani szinte lehetetlen, nemhogy 45 percen keresztül, de akár csak néhány percig is.


„Nélkülük, a munkájuk nélkül ma nem lenne olyan Kanizsa, mint amilyen…” (Fotó: Gergely Szilárd)

– A tanítás és a nevelés csupán akkor lehet hatékony és eredményes, a földbe vetett mag csak úgy fordul termőre, ha mi magunk is folyamatosan tanulunk, változunk, fejlődünk, és megtaláljuk azokat az eszközöket és módszereket, amelyeket a még boldogabb magyar jövőért alkalmaznunk kell.

Dénes Sándor polgármester leszögezte, a nyugdíjba vonuló és díszdiplomás kollégák – hiszen maga is tanárember – az eltelt évtizedek alatt sokat tettek Nagykanizsa közösségéért. Nélkülük, a munkájuk nélkül ma nem lenne olyan Kanizsa, amilyen. A pályakezdőknek – ősszel hatan kezdtek dolgozni a város iskoláiban és óvodáiban – azt tanácsolta, mutassák meg a lehetőségeket a fiataloknak, de közben ők is folyamatosan tanuljanak.

– Munkájuk váljon hivatássá, kapjanak meg hozzá minden elismerést, a diákjaiktól megbecsülést – folytatta a városvezető. – Érezzék második otthonuknak az iskolát, és igyekezzenek diákjaikat mindig jóra, tisztességre és becsületre nevelni. Így bizonyosak lehetnek abban, hogy emlékezetes tanítókká válnak, olyanokká, mint tapasztaltabb kollégáik, akik oly sok időn át szolgálták a hivatásukat, aminek köszönhetően Nagykanizsa, polgári kultúrájú városként, ma is e térség központja lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.