EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,12 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Ózd

A régmúlt kajaksportjára emlékeztek

Vonattal, biciklivel vagy gyalog jártak edzésekre Ózdról a gyártól 7-8 kilométerre folyó Sajóra. Kilencven éve a Magyar Vízicserkész Szövetséghez csatlakoztak, hetven éve pedig már az Ózdi Vasas TK sportolóiként lapátolták a vizet. A kettős évfordulóra Kurucz János és ifjabb Vass Tibor írta meg Az ózdi kajaksport történetét.

Kurucz János 1952-ben 14 éves korában ült először a hajóba egy barátja biztatására. Addig versenyszerűen úszott és télen a város uszodájában edzettek a kajakosok is. A váltást nem bánta meg, hiszen a folyópart szépsége megfogta, a kialakult összetartó, baráti társaságban pedig jól érezte magát és ez kisebb megszakításokkal hét évig tartott. Elmondta, hogy a Sajópart nevű vasúti megállónál 1928-ban fából épült egy csónakház, 1948-ban pedig a vasgyár támogatásával társadalmi munkában készült el egy komfortosabb és nagyobb épület, akkor már téglából. A Sajón gyakori alacsony vízállás miatt kenuzni nem lehet, csak kajakozni, a pályát a Sajónémeti várhegy alatti egyenes szakaszon jelölték ki.


Kurucz János könyvet írt és megszervezte a kajakostalálkozót

Az ózdi sportolók harmadosztályú versenyeken indultak és értek el számos jó eredményt. Az sem vette el a kedvüket, amikor az ötvenes években az élővizet kátrányfolyóvá változtatták északi szomszédaink, pedig azt követően a kajakokat ujjnyi vastag kátrány lepte be, amit nehéz volt letakarítani. A versenyeken felül számos vízi túrát szerveztek, még Tatára és Győrbe is eljutottak. Az egykor 12 sportolóval indult klub legnagyobb létszáma 60 fő volt, ám 1976-ban megszűnt Ózdon ez a sportág. Egy kajakot viszont megmentett az utókornak Fazekas Zoltán, aki a csapat legfiatalabb tagja volt. Ezzel, és sok-sok éremmel, fotóval mutatták be egy kiállítás keretében, hogy volt egyszer Ózdon kajaksport is. A csapat viszont újjáalakult és a jövőben egy baráti körben rendszeresen találkozni fognak.

A korabeli első kajakok az ózdi gyárban készültek

Az edzéstervet is meg kellett beszélni

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.