2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Ózd

A régmúlt kajaksportjára emlékeztek

Vonattal, biciklivel vagy gyalog jártak edzésekre Ózdról a gyártól 7-8 kilométerre folyó Sajóra. Kilencven éve a Magyar Vízicserkész Szövetséghez csatlakoztak, hetven éve pedig már az Ózdi Vasas TK sportolóiként lapátolták a vizet. A kettős évfordulóra Kurucz János és ifjabb Vass Tibor írta meg Az ózdi kajaksport történetét.

Kurucz János 1952-ben 14 éves korában ült először a hajóba egy barátja biztatására. Addig versenyszerűen úszott és télen a város uszodájában edzettek a kajakosok is. A váltást nem bánta meg, hiszen a folyópart szépsége megfogta, a kialakult összetartó, baráti társaságban pedig jól érezte magát és ez kisebb megszakításokkal hét évig tartott. Elmondta, hogy a Sajópart nevű vasúti megállónál 1928-ban fából épült egy csónakház, 1948-ban pedig a vasgyár támogatásával társadalmi munkában készült el egy komfortosabb és nagyobb épület, akkor már téglából. A Sajón gyakori alacsony vízállás miatt kenuzni nem lehet, csak kajakozni, a pályát a Sajónémeti várhegy alatti egyenes szakaszon jelölték ki.


Kurucz János könyvet írt és megszervezte a kajakostalálkozót

Az ózdi sportolók harmadosztályú versenyeken indultak és értek el számos jó eredményt. Az sem vette el a kedvüket, amikor az ötvenes években az élővizet kátrányfolyóvá változtatták északi szomszédaink, pedig azt követően a kajakokat ujjnyi vastag kátrány lepte be, amit nehéz volt letakarítani. A versenyeken felül számos vízi túrát szerveztek, még Tatára és Győrbe is eljutottak. Az egykor 12 sportolóval indult klub legnagyobb létszáma 60 fő volt, ám 1976-ban megszűnt Ózdon ez a sportág. Egy kajakot viszont megmentett az utókornak Fazekas Zoltán, aki a csapat legfiatalabb tagja volt. Ezzel, és sok-sok éremmel, fotóval mutatták be egy kiállítás keretében, hogy volt egyszer Ózdon kajaksport is. A csapat viszont újjáalakult és a jövőben egy baráti körben rendszeresen találkozni fognak.

A korabeli első kajakok az ózdi gyárban készültek

Az edzéstervet is meg kellett beszélni

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.