2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

A sírokban nyugvó katonák között nincs különbség

A sírokban nyugvó katonák között nincs különbség sem rang, sem beosztás, sem származás szerint – emelte ki a honvédelmi miniszter a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson kedden Budapesten.

Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott megemlékezésen azt mondta: amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, nincs különbség a Magyarországért harcoló katonák és az ellenség katonái között. Ugyanazzal a kegyelettel kell emlékezni, mert ekkor a katonákra gondolunk, akik hazájukért áldozták a legdrágábbat, az életüket.


A miniszter kiemelte továbbá, hogy a gyertya fénye nem csak emlékeztet, hanem arra is figyelmeztet, milyen fontos elkerülni a háborút.

Emlékezzünk tisztelettel és hajtsunk fejet elődeink, hős katonáink előtt – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: dicsőség a hősöknek, dicsőség hős elesett katonáinknak.

Benkő Tibor beszéde után a tábori lelkész szolgálat képviselői mondtak misét az elesett katonákért.

A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Korom Ferenc vezérkari főnök, Kovács Vilmos, a hadtörténeti intézet és múzeum parancsnoka, valamint a katonai attasétestület több tagja.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Advent a Várkert Bazárban

  Advent a Várkert Bazárban

  Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.