EUR: 320,74 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

A sírokban nyugvó katonák között nincs különbség

A sírokban nyugvó katonák között nincs különbség sem rang, sem beosztás, sem származás szerint – emelte ki a honvédelmi miniszter a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson kedden Budapesten.

Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott megemlékezésen azt mondta: amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, nincs különbség a Magyarországért harcoló katonák és az ellenség katonái között. Ugyanazzal a kegyelettel kell emlékezni, mert ekkor a katonákra gondolunk, akik hazájukért áldozták a legdrágábbat, az életüket.


A miniszter kiemelte továbbá, hogy a gyertya fénye nem csak emlékeztet, hanem arra is figyelmeztet, milyen fontos elkerülni a háborút.

Emlékezzünk tisztelettel és hajtsunk fejet elődeink, hős katonáink előtt – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: dicsőség a hősöknek, dicsőség hős elesett katonáinknak.

Benkő Tibor beszéde után a tábori lelkész szolgálat képviselői mondtak misét az elesett katonákért.

A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Korom Ferenc vezérkari főnök, Kovács Vilmos, a hadtörténeti intézet és múzeum parancsnoka, valamint a katonai attasétestület több tagja.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

  • A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    Magyarország vetőmagágazata évente 180-190 milliárd forint értékű árut állít elő, ennek fele közvetlen exportra kerül, emellett az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén, Budaörsön.