EUR: 318,10 Ft
CHF: 280,58 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Életmód

A világ legdrágább ételei

Vajon mit tudnak azok az ételek, amelyeket gyakorlatilag „aranyárban” mérnek a kulináris arisztokráciában is? Ennek jártunk utána.

Arannyal dúsított fehér gyöngy albínó kaviár – A Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal ikrájából egy kiló 2,3 millió forintba kerül. Az ebből előállított, arannyal dúsított kaviár kilója pedig több mint 30 millió forint, ezt egy salzburgi halkereskedő készíti. Az albínó tokhal tizenkét év után ívik, az ikrát a feldolgozás során két napig szárítják, így súlyának 80 százalékát elveszti. Azután „morzsolják”, majd 22 karátos arannyal dúsítják. Egy kilogramm „aranykaviárhoz” csaknem öt kilogramm ikra szükséges.


Albínó kaviár –  Profimedia, Alamy

Fecskefészekleves – Igazi kínai ínyencség. Az Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangána fecske nyálával összetapasztott fészekből készítik a levest. A fészket, amely apró halakból, algákból áll, csirkehúslevesben megfőzik, és zöldségekkel ízesítik. A fészek kilónkénti ára 768 ezer forint.

Macutake gomba – Hatalmas tiszteletnek örvend a japánoknál a macutake, darabjáért nagyjából 30 ezer forintot kérnek el, kilója mintegy 600 ezer forint. Ez gyakorlatilag egy fenyőgomba, a fenyőfákhoz kapcsolódva terem. Ezt az együttélést gyökérkapcsoltnak hívják. Az összes komoly japán étterem étlapján megtalálható, több mint ezer éve tisztelik és szeretik ezt a gombát. Az értéke egyre nő, amióta jelentős mértékben pusztulni kezdett az a fenyőfajta, amelyen terem.


Fenyőgomba – Profimedia, Alamy

Jávorszarvassajt – Egyetlen svédországi jávorszarvasfarmon készül, sehol máshol a világon. A sajt külsőre a fetához hasonlít, egy kiló 275 ezer forintba kerül.

Japán vagjústeak – A fajtiszta vagjú marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket, és klasszikus zenét játszanak nekik. Vajpuha húsuknak kilója 115 ezer forint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.