2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Életmód

A világhálón a múzeumok kínálata

A tavaszi osztálykirándulásokon túl is van élet a múzeumokban? A Múzeumi à la carte szerint igen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által működtetett adatbázis online kínál a pedagógusok számára aktuális információkat több száz hazai múzeumi intézmény kiállításából.

A Múzeumi à la carte-nak köszönhetően a pedagógusok különféle múzeumi honlapokon vagy Facebook-profilokon történő keresgélés helyett egyetlen felületen találhatnak a hazai múzeumi intézmények programkínálatára vonatkozó releváns információkat. Közel 1000 kiállítás és több mint 2500 múzeumpedagógiai foglalkozás közül lehet válogatni. A múzeumok által folyamatosan frissített adatok közötti navigálást az óvodás korosztálytól a felsőoktatásban tanulókig terjedően korosztályra, tantárgyra, régióra vagy speciális célcsoportra vonatkozó keresőszűrők könnyítik meg. A múzeumi intézményben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatról, múzeumi szakkörökről, szünidei táborokról, illetve ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó múzeumi közönségprogramokról is képet kaphatunk. A kompetenciafejlesztést és a gyerekek tanulási kedvét nagyban támogató iskolán kívüli múzeumi foglalkozásokra történő felkészüléshez is segítséget nyújt az adatbázis, ahol az ilyen jellegű hazai intézmények által a pedagógusoknak szervezett továbbképzésekről szóló információk is megtalálhatók. Egy nemzetközileg is elismert informatikai fejlesztésről van szó (2016-ban 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatának egyike a Múzeumi à la carte volt), amely felhasználóbarát, okostelefonra optimalizált, valamint akadálymentesített formában is elérhető. Az oldal a www.muzeumiprogram.hu címen található.


Kapcsolódó Cikkek

 • Pókok a lakásban

  Pókok a lakásban

  Ki ne bosszankodott volna már élete során amiatt, hogy a pókok birtokba veszik a sarkokat.

 • Csodálatos mini fák

  Csodálatos mini fák

  A bonszájnak már akkor csodájára jártak, amikor az 1970-es években tömegesen kezdett elterjedni az európai lakásokban.

 • Így szüntethető meg a szájszag

  Így szüntethető meg a szájszag

  Sokan nem is figyelnek arra oda, hogy milyen a szájuk szaga. Az erős dohányosoknál ez gyakran előfordul és vallják be őszintén, még beszélgetni sem esik jól olyan valakivel, akit azért kell kerülgetni, mert bűzölög a szája.