EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Áder János Floridában emlékezett meg az 1956-os forradalomról

Hatvankét évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom hatodik napján egyre többekben élt a remény, hogy a milliók által régóta szomjazott szabadság valósággá válhat – mondta Áder János vasárnap, amikor a floridai Sarasotában, az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) tagjai és a helyi magyarság képviselői előtt megemlékezett az október 23-án kezdődött eseményekről.

A magyar köztársasági elnök floridai látogatása alkalmával több magyar közösséget is felkeresett, 1956-os emlékművet koszorúzott Miamiban és Naplesben, ahol átadták azt az amerikai zászlót, amely idén október 23-án a forradalom tiszteletére a washingtoni Capitoliumon lobogott.


Áder János ünnepi beszédet mondott Sarasotában, ahol a legnépesebb floridai magyar közösség él.

Megemlékezésében az államfő úgy fogalmazott, hogy 1956-ban egy kilencmilliós kis nép harcolt a világ legnagyobb katonai hatalmával szemben. Az akkori Szabad Európa Rádióban elhangzottakat idézve kiemelte, hogy a magyar nép ezeréves történelme során nem volt ilyen hős, szent, mint ezekben a napokban. “Ez a mindössze néhány nap elég volt, hogy a magyarok hősies helytállása, szabadságvágya kivívja a világ elismerését.”


/Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A forradalom leverése kapcsán a magyar államfő felidézte, hogy szovjetek a Forgószél nevet adták hadműveletüknek, amely “letarolta Budapestet, megbénította Magyarországot”.

Áder János a szovjetek Magyarországgal szembeni offenzíváját a Michael hurrikán nemrégiben Floridában végzett pusztításához hasonlította. “A különbség talán csak annyi, hogy 1956-ban kegyetlen emberek álltak a romboló erők mögött, s nem a tomboló természet” – fogalmazott a köztársasági elnök. Mint mondta, a forradalom leverését követően a leplezetlen diktatúra több évtizedre visszatért Magyarországra. “Sokan a harcokban estek el, tízezrek szenvedtek börtönt, százakat akasztottak fel, közel kétszázezren pedig külföldre menekültek” – tette hozzá.

Albert Camus szavait idézve felhívta a figyelmet arra, hogy úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha nem áruljuk el, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.

Áder János floridai látogatása utolsó napján, hétfőn megnyitja az Amerikai Magyar Orvosszövetség 50. tudományos konferenciáját Sarasotában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.