2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Áder: Nem mondhatunk le az atomenergiáról

Nincs jobb- vagy baloldali, nincs kormánypárti vagy ellenzéki klímaváltozás – mondta Áder János államfő kedden, a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia parlamenti vitáján. 

Áder János szerint Magyarországnak ma az oka és a lehetősége is megvan arra, hogy bátor, nagyratörő, ambiciózus klímastratégiát valósítson meg.


– Ma már nem az a kérdés, hogyan mentsük meg a Földet, hanem az: hogyan mentsük meg az emberi civilizációt – mondta a köztársasági elnök, majd kifejtette, hogy ha nem változtatunk, az évszázad végén már nem lesz visszaút, a Föld jelentős része kietlen pusztasággá válik.

– A Kárpát-medence a klímaváltozás szempontjából Európa egyik legsérülékenyebb területe, ezért az országnak jó oka van egy ambiciózus klímastratégia megalkotására. Ehhez folytatni kell a naperőmű-kapacitás bővítését, de nem mondhatunk le az atomenergiáról sem, csak e két energiaforrás együttes használatával érhető el, hogy az ország áramtermelése 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fertőzött vetőburgonya érkezett Magyarországra

    Fertőzött vetőburgonya érkezett Magyarországra

    Fertőzött vetőburgonya érkezett Hollandiából két somogyi céghez, de sikerült megakadályozni a baktérium továbbterjedését – közölte a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

  • Orbán: Ne adjuk fel céljainkat!

    Orbán: Ne adjuk fel céljainkat!

    Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak – jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök az interjúban az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogy a koronavírus-fertőzés tömegessé válásakor hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani.