EUR: 327,56 Ft
CHF: 301,78 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Nyíregyháza

Akit az istenek szeretnek

Hogy valóban szeretik-e az istenek a Kossuth-díjas művészt, Csákányi Esztert azt megtudhatják azok, akik október 27-én megnézik az önálló estjét a Krúdy Kamarában.

A 42. hét, Dolcsaja vita, Titkaink vagy legutóbb a VIDOR Fesztiválon a legjobb előadás díját elnyert A hattyú csak néhány azon produkciók közül, amelyekben Csákányi Eszter felejthetetlen alakítását láthattuk a Móricz Zsigmond Színházban. De vajon neki vannak-e maradandó emlékei Nyíregyházáról?


A VIDOR Fesztivált nagyon szeretem, s nem kis dicsekvéssel mondhatom, elég sok kis üveg „bohóckám”, azaz díjam van itthon – nyilatkozta lapunknak Csákányi Eszter. – Sokféle előadásban szerepeltem a városukban, mindig örömmel megyek oda játszani. Thuróczy Szabolcs kollégám szülei ott élnek, s nagyon jó érzés velük is találkozni. Most a 2014-ben bemutatott, Akit az istenek szeretnek című önálló estemmel lépek fel legközelebb Nyíregyházán. Úgy jött létre ez a műsor, hogy abban az időben hiányérzetem volt, mert a korábbinál kevesebb volt az „erős” munkám. Zöldi Gergely barátommal elhatároztuk, összeállítunk egy zenés produkciót. Egy kellemes együttlét ez, amikor sokféle műfajú alkotás elhangzik. Ahogy a kapcsolat létrejön a közönséggel, úgy alakul az előadás, ezért nagyon jól szokott sikerülni, mert figyelek az emberekre. Elég sokat improvizálok a helyhez, az akkori közönséghez kötődően a prózai részben, de a zenében nem. Szeretem ezt az estet!

Csákányi Eszter
(Fotó: Takács Attila)

Mint az Örkény Színház művésze elmondta, a műsor önvallomás, így sok mindent megtudhatunk róla. A zongorán Wagner-Puskás Péter, az ütőhangszereken pedig Kovács Norbert kíséri. Ez egy Orlai Produkció, aminek a szövegkönyvét Zöldi Gergely állította össze. Csákányi Eszter nem érzi nehezebbnek, ha egyedül áll a színpadon, mint ha társakkal dolgozik. Sokat kell ugyan beszélnie, de más előadásokban is végig „jelen van” a színen, játszik. Ha kíváncsiak rá, akkor kéri, jöjjenek el a Móricz Zsigmond Színházba, s nézzék meg a műsort, mert sok humorral fűszerezve egy idősödő nő vallomásának lehetnek tanúi. Megtudhatjuk az est során, hogyan lehet a kemény dolgokat humorral túlélni. Nagyon maximalistának tartja magát, aki minden előadásban száz százalékig „odateszi” magát, de ez egy gyönyörű igénybevétel, ezért nem fárasztó, játsszon tragédiában, komédiában vagy a kedvére összeállított önálló műsorban.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.