EUR: 345,74 Ft
CHF: 321,09 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb Debrecen

Aláírták a BMW-szerződést

A BMW Group tovább bővíti gyártóhálózatát Európában. A debreceni beruházás értéke eléri az egymilliárd eurót. Az újonnan létrejövő üzemben évi 150 ezer jármű gyártására lesz kapacitás, és több mint 1000 új munkahelyet teremt.

A Debreceni Egyetemen írták alá a közelmúltban a BMW debreceni beruházását támogató szerződést. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, valamint Papp László, Debrecen város polgármestere mondott ünnepi beszédet


–  Tavaly 2,4 millió autót értékesítettünk a világon, 1,1 milliót pedig Európában, ez a szám a mostani bejelentéssel csak nőni fog. 160 potenciális helyszín közül választottuk ki Debrecent, mert versenyképesnek hisszük a helyszínt, elkötelezettek a hatóságok, nagyon jó az infrastruktúra, tökéletes az ellátóbázis és megfelelő méretű a terület egy autógyárnak – mondta Oliver Zipse.

Szijjártó Péter beszédében úgy fogalmazott: a város kivételes profizmussal állt az ügyhöz, a debreceniek hozzáállása is nagyon fontos volt a siker elérésében. A tény, hogy a BMW gyárat épít Debrecenben, elismerése a magyar emberek szorgalmának, szakértelmének és a magyar gazdaságpolitikának – tette hozzá.


Oliver Zipse (elöl balra) és Szijjártó Péter a megállapodás aláírása után
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– Az ilyen eredmények igazolják azt, hogy jó döntés volt bevezetni Európa legalacsonyabb adórendszerét, létrehozni legrugalmasabb munka törvénykönyvét, támogatni a duális képzést és átszervezni a felsőoktatást – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter, majd bejelentette: megállapodtak abban, hogy a magyar kormány több mint 12,3 milliárd forintnyi készpénztámogatást ad a beruházáshoz, amely szerinte busásan meg fog térülni Debrecennek és a magyar gazdaságnak is.

– A  BMW beruházását már a legelején egyhangúlag támogatta a debreceni közgyűlés, csak egy közös érdek jelent meg, az, hogy létrejöjjön az együttműködés. Több mint 500 milliárd forint működő tőke és több mint hatezer munkahely négy év alatt: erre minden város büszke lehetne a világon – hangsúlyozta beszédében Papp László, hozzátéve, hogy a BMW csak olyan várost választ, amelyet a stabilitás és a biztonság jellemez.

Debrecen  a nyolc éve tartó magyarországi gazdasági növekedés legnagyobb nyertese, és nemcsak a város nyerte meg a BMW-t, hanem a BMW is a várost.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.