2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Program

Amerikában is kiadják a Kisasszonyok völgyét

Legutóbb a Diana’s Tale-t ezüstéremmel díjazta a Tajvani Innovációs és Kulturális Fesztivál zsűrije a Radosza-gyűrű (térbeli képességfejlesztő taneszköz- és logikai játékcsoport – a szerk.) feltalálója egyik regényét, aki eddig éppen egytucatnyi könyvet írt. Amerikában két könyvét adták ki az idén, most pedig a napokban megjelent Kisasszonyok völgye című regénye után óriási az érdeklődés. Fordítják angolra, mivel ez évben Kanadában és Amerikában is megjelenik majd.

Talán kiszeretett a Rubick-kocka utódjának tartott Radosza-gyűrűből? – kérdeztük Radosza Sándor  írótól egy budapesti író-olvasó találkozón.
– Egyáltalán nem – felel mosolyogva -, csak újra hiányzott az írás, amely kifogyhatatlan energiát ad. Sok kibeszélni valóm van, ha ezt szívesen olvassák és veszik, hát írok. Jó hír, hogy a kolozsvári óvodák és alsóiskolák most fogadták el azt a fejlesztőprogramot, amit a gyűrű biztosít – magyarázta a szerző, aki tanított, újságot írt, tévézett aztán jött a Radosza-gyűrű és a regényírás az életébe.


– Öt év tanítás után jelentkeztem a Magyar Rádió Riporter kerestetik felhívására, és a háromszázhetvenöt jelentkező közül ötünknek azt mondták, fogjatok egy mikrofont, és hozzátok a riportokat! Egy kőbányai üzemi újságnál dolgoztam, majd a Pest Megyei Hírlapnál és a Mai Napnál dolgoztam, utána 1999-ben, a Magyar Televízió híradójának voltam kiemelt szerkesztő-riportere. Ezalatt a gyermekeimnek kezdtem el meséket írni. A mese nem könnyű műfaj, sok mesét kellett megírnom ahhoz, hogy bele merjek fogni a regényírásba. Azóta már Amerikában több könyvem jelent meg, most késő ősszel pedig kiadják a harmadikat. A Kisasszonyok völgyét már elkérte egy kanadai kiadó és leszerződtünk az Egyesült Államokbeli angol nyelvű megjelenésre is. A Kisasszonyok völgye egy ízig-vérig magyar történetet, amely 1944-1956 között játszódik a Kárpát-medencében, a regényben minden olvasó felfedezheti önmagát, „boldog ősét” ahogy a költő írta… Axióma: a nők irányítják a sorsunkat, a belőlük áradó szeretet, szerelem, erotika, erősebb anyag az atomnál, s talán beleéreztem egy összenemzeti lelkületbe is…A Kisasszonyok völgye nem létező hely, az elnevezés amolyan beszélő név. Az egyedülálló nő szinonimája lehetne, a völgy pedig jelképezheti a Kárpát-medencét is, de lehet egy zárt börtön is, vagy éppen a férfiak számára legvágyottabb hely, hogy finoman fejezzem ki magam.

A regény különlegessége, hogy csak az interneten lehet beszerezni, ez pedig tudatos döntés volt a szerző részéről.


– Töröltem a régi beidegződéseket! Csak a  www.radosza.com oldalról lehet megrendelni, mert a könyvpiac – ahogy szellemesen mondta valaki: azt jelenti, az olvasó dupláját fizeti, a szerző pedig éhbérért dolgozik. Most szinte nem győzök postázni, mert az 1956-os forradalom tiszteletére októberben nyomdaköltségen árulom. Nekem az írás szerelem – mindegy is mennyi fogy belőle! A Kisasszonyok völgye az egymásra várakozó embereknek szól, hiszen felesleges a várakozás, a megfojtott vágyakozás ideje kidobott idő. Olyasvalakire várunk esetleg, aki talán soha el sem jön. Inkább tartozzunk valakihez és

Radosza Sándor

a fejlődés egy kapcsolatban oda vezet, hogy lesz lelki társunk, aki megölel, de tükröt tart eléd és emberségre is tanít. Egyszerre bátorít és megvéd! Ugye mindenki ilyet szeretne?

Kapcsolódó Cikkek