EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Tatabánya

Automata adagolja a gyógyszereket

Automata adagolja a betegek gyógyszereit a Szent Borbála Kórházban. A gyógyszer-automata és a mögötte álló informatikai háttér kiépítése 190 millió forintba került.

A fejlesztés uniós forrásból és állami támogatásból valósult meg. Bereznai Csaba alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a fejlesztés nem olyan látványos, mint egy új épület átadása, de legalább annyira fontos.


Magyarországon mindössze öt kórházban működik ilyen

A beruházástól a kórház nagyobb gyógyszerbiztonságot és jelentős költségcsökkentést vár. A főigazgató, dr. Lőke János szerint a gyógyszer-automata tehermentesíti a nővéreket. Egyes osztályokon a gyógyszerek adagolása eddig két ember munkaidejének a felét is jelenthette. Az automatizálással a párhuzamos gyógyszerfelírás is megszűnik a kórházban.

Az automatát tavaly novemberben vásárolták. Ezt követte az informatikai háttér kialakítása és a kórház rendszerével való összehangolás. A sikeres tesztidőszak után augusztusban kezdődött meg a betegek névre szóló gyógyszerelése. A pirulákat tartalmazó csomagok több ellenőrzési ponton haladnak át, míg a betegágyhoz érnek. Az utolsó ellenőrzést a nővérek végzik, akik a gyógyszerek beadásában is segítenek. A kórház főgyógyszerésze, dr. Richter Katalin megerősítette, hogy a gyógyszeradagoló automata biztonságosan működik.

Magyarországon eddig öt kórház kapott arra lehetőséget, hogy gyógyszer-automatát üzemeljen be. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nyugat-Európában is ritkaság egy ilyen nagy fejlesztés. Az automata és az informatikai rendszer nemcsak gyógyszerészszakmai szempontoknak felel meg, hanem az adatvédelmi követelményeknek is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.