EUR: 348,05 Ft
CHF: 328,11 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Tatabánya

Automata adagolja a gyógyszereket

Automata adagolja a betegek gyógyszereit a Szent Borbála Kórházban. A gyógyszer-automata és a mögötte álló informatikai háttér kiépítése 190 millió forintba került.

A fejlesztés uniós forrásból és állami támogatásból valósult meg. Bereznai Csaba alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a fejlesztés nem olyan látványos, mint egy új épület átadása, de legalább annyira fontos.


Magyarországon mindössze öt kórházban működik ilyen

A beruházástól a kórház nagyobb gyógyszerbiztonságot és jelentős költségcsökkentést vár. A főigazgató, dr. Lőke János szerint a gyógyszer-automata tehermentesíti a nővéreket. Egyes osztályokon a gyógyszerek adagolása eddig két ember munkaidejének a felét is jelenthette. Az automatizálással a párhuzamos gyógyszerfelírás is megszűnik a kórházban.

Az automatát tavaly novemberben vásárolták. Ezt követte az informatikai háttér kialakítása és a kórház rendszerével való összehangolás. A sikeres tesztidőszak után augusztusban kezdődött meg a betegek névre szóló gyógyszerelése. A pirulákat tartalmazó csomagok több ellenőrzési ponton haladnak át, míg a betegágyhoz érnek. Az utolsó ellenőrzést a nővérek végzik, akik a gyógyszerek beadásában is segítenek. A kórház főgyógyszerésze, dr. Richter Katalin megerősítette, hogy a gyógyszeradagoló automata biztonságosan működik.

Magyarországon eddig öt kórház kapott arra lehetőséget, hogy gyógyszer-automatát üzemeljen be. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nyugat-Európában is ritkaság egy ilyen nagy fejlesztés. Az automata és az informatikai rendszer nemcsak gyógyszerészszakmai szempontoknak felel meg, hanem az adatvédelmi követelményeknek is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.