2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Békéscsaba

Az egészség megőrzése minden korban fontos

Az Alzheimer-világhónap és az idősek világnapja alkalmából szervezett sétát a megyeszékhelyen a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ.

Mint azt Bátori Zsuzsa, az intézmény vezetője a programmal kapcsolatban kifejtette, a telephelyek mindegyike foglalkozik idős és/vagy demens betegekkel is. Ezért mondhatni szakmai kötelesség, hogy rájuk, a gondozóikra és családtagjaikra irányítsák a figyelmet egy-egy ehhez hasonló rendezvénnyel. Sajnos ez a betegség nem csak az idősebb korosztályt érinti, ezért még fontosabb, hogy önmagukra is jobban figyeljenek az emberek, merjenek segítséget kérni.


A teljes hónapot az időseknek szenteli a központ: a séta után is egymást követik majd az egészséges életmódra, az egészségmegőrzés lehetőségeire rámutató programok. Lesz például egészségnap, sportnap, de hogy a jó hangulat is biztos legyen, elkezdődik egy filmklub, és szerveződik a szüreti mulatság. Bátori Zsuzsa szerint fontos, hogy olyan rendezvényeket készítsenek elő, amelyek kimozdítják az időseket és akár a hozzátartozóikat is a hétköznapokból, mert nem is gondolnánk, mennyi mozgósítható energiájuk van még, ha van mire fordítani.

A központ maga eléggé tagolt, az intézmények a település valamennyi városrészében jelen vannak. A közösségformáló szemléletmód uralja mindig a szervezést, az egyes klubok tagjai a város többi pontján, a többi intézményben zajló rendezvényt is bátran felkereshetik. Várják is már az idősek ezeket a meghívásokat, szeretik sokszínűen tölteni az idejüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.