EUR: 319,35 Ft
CHF: 282,14 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Az ember tragédiája újra Vörösmarty Színház színpadán!

Az ember tragédiája 1. címmel mutatja be december 1-jén a székesfehérvári Vörösmarty Színház Madách Imre drámai költeményét, amelyet a társulat művészeti vezetői, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János igazgató közösen állítanak színpadra.

Kétszáz éves a színjátszás Székesfehérváron, a társulat ezért jubileumi premierre készül – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.


Szikora János igazgató elmondta: 1818. október 11-én volt az előadása annak a társulatnak, amely abban a különös kegyben részesült, hogy egy város felvállalta, hogy eltartja színészeit. Fizetést, szállást adtak nekik, öt éven keresztül fenntartottak egy társulatot – mondta, hozzátéve: az, hogy központilag támogatják a színházat, 200 évvel ezelőtt kezdődött el Székesfehérváron.

Kiemelte: a székesfehérvári színházban soha nem játszották még Az ember tragédiáját. Mint mondta, már hat éve tervezik a darab színrevitelét és egyszer csak megszületett a felismerés, hogy együtt állítsák színpadra. Hozzátette: a mű könnyen négy részre bontható, egy spirituális rész mellett az ókor, a középkor és az újkor jelenik meg.


Szikora János elmondta: a spirituális részt rendezi, amely egyben a darab kerete is. Az ő feladata az első szín, a teremtés, majd a paradicsom, a kiűzetés a paradicsomból és a tizenötödik szín, amikor Ádám és Éva álmai sorozatának a végén ugyanoda, a kiűzetés színhelyére tér vissza.

Mint mondta, az előadásban a teljes társulat színpadra lép. Az egyes korszakokban más-más színész alakítja Ádámot, Évát és Lucifert is, ami mögött az a gondolat áll, hogy váltogatják arcukat, formájukat, karakterüket a különböző történelmi korszakokban.

Az igazgató elmondta, hogy az a felvetés is érdekelte őket, hogy vajon hogyan folytatná a művét Madách. Ezért felkértek négy neves írót, Závada Pált, Márton Lászlót, Térey Jánost és Tasnádi Istvánt, hogy ott folytassák a művet, ahol Madách abbahagyta. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel fogják műsorra tűzni.

Az igazgató szólt arról a gyűjtésről is, amellyel emléket állítanak a 200 évvel ezelőtti közadakozásnak. Elmondta: 1818-ban a színházi előadásokat Pelikán Vendégfogadóban tartották. Az épület homlokzatát szeretnék felújítani a mostani adománygyűjtésből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.

 • Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  A Fidesz szerint ismét bebizonyosodott, hogy a brüsszeli migrációs politika mögött Soros György áll. Az Európai Parlament (EP) ugyanis megszavazta, hogy  az európai emberek pénzéből több száz millió euróval több pénzt adjanak a Soros-szervezeteknek, támogatva ezzel a migrációt.