EUR: 321,61 Ft
CHF: 281,46 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Életmód

Az őszi konyhakert lakói

Az őszi konyhakertben el lehet vetni olyan növényeket, amelyek még az idén kikelnek, és olyanokat is, amelyek  jövőre teremnek. Az őszi vetés előnye, hogy a következő évben sokkal hamarabb juthatunk hozzá a terméshez, mint ha tavasszal vetnénk.

Az ilyenkor elvetett magvak az őszi csapadékból vizet vesznek föl, megduzzadnak, majd a tél végén, az időjárás enyhültével rövidesen csírázni kezdenek. A télálló zöldségek vetését ne hagyjuk tavaszra, mert a szeszélyes időjárás kevés lehetőséget ad a munka gondos elvégzésre, az időszerű teendők összetorlódnak. Az őszi fokhagyma ültetési ideje szeptember végétől október végéig tart.


Az őszi vetés előnye, hogy a következő évben sokkal hamarabb juthatunk a terméshez, – Profimedia, Garden world images

A gerezdek még a tél beállta előtt begyökeresednek. Ha a hagymákat előző nap beáztatjuk, megakadályozhatjuk, hogy a hagymák kiforduljanak a földből. A koriander a fagyokat jól bírja, jövőre, kora tavasszal szépen fejlett növény lesz belőle. A sárgarépa őszi vetése akkor időszerű, amikor a hőmérséklet már tartósan 5 Celsius-fok alá süllyedt. Ha hamarabb vetjük, akkor a magvak még a fagyok előtt kicsíráznak, és később, a nagyobb hidegekben elfagynak.  Novemberben, sőt enyhébb napokon még később is elvethetjük a zöldborsót. A téltűrő fűszernövények közül sokat most is ültethetünk, ilyen a citromfű, a menta, a tárkony.

Ősszel vethető növények:

Fejes saláta – palántázással október közepéig
Madársaláta – szeptembertől november első feléig
Fokhagyma – október első fele
Vöröshagyma – duggatással októberig
Téli sarjadékhagyma – október

Profimedia, Panthermedia

Spenót – október elejéig
Kelkáposzta – október elejéig
Mák – október közepéig
Póréhagyma – palánta kiültetése októberben

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.