EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Életmód

Az őszi konyhakert lakói

Az őszi konyhakertben el lehet vetni olyan növényeket, amelyek még az idén kikelnek, és olyanokat is, amelyek  jövőre teremnek. Az őszi vetés előnye, hogy a következő évben sokkal hamarabb juthatunk hozzá a terméshez, mint ha tavasszal vetnénk.

Az ilyenkor elvetett magvak az őszi csapadékból vizet vesznek föl, megduzzadnak, majd a tél végén, az időjárás enyhültével rövidesen csírázni kezdenek. A télálló zöldségek vetését ne hagyjuk tavaszra, mert a szeszélyes időjárás kevés lehetőséget ad a munka gondos elvégzésre, az időszerű teendők összetorlódnak. Az őszi fokhagyma ültetési ideje szeptember végétől október végéig tart.


Az őszi vetés előnye, hogy a következő évben sokkal hamarabb juthatunk a terméshez, – Profimedia, Garden world images

A gerezdek még a tél beállta előtt begyökeresednek. Ha a hagymákat előző nap beáztatjuk, megakadályozhatjuk, hogy a hagymák kiforduljanak a földből. A koriander a fagyokat jól bírja, jövőre, kora tavasszal szépen fejlett növény lesz belőle. A sárgarépa őszi vetése akkor időszerű, amikor a hőmérséklet már tartósan 5 Celsius-fok alá süllyedt. Ha hamarabb vetjük, akkor a magvak még a fagyok előtt kicsíráznak, és később, a nagyobb hidegekben elfagynak.  Novemberben, sőt enyhébb napokon még később is elvethetjük a zöldborsót. A téltűrő fűszernövények közül sokat most is ültethetünk, ilyen a citromfű, a menta, a tárkony.

Ősszel vethető növények:

Fejes saláta – palántázással október közepéig
Madársaláta – szeptembertől november első feléig
Fokhagyma – október első fele
Vöröshagyma – duggatással októberig
Téli sarjadékhagyma – október

Profimedia, Panthermedia

Spenót – október elejéig
Kelkáposzta – október elejéig
Mák – október közepéig
Póréhagyma – palánta kiültetése októberben

Kapcsolódó Cikkek

 • Ne hízzon el a home office-ban sem!

  Ne hízzon el a home office-ban sem!

  Az emberekre szakadt home office nem azt jelenti, hogy bárki „eltunyulhat” testileg és lelkileg. Valóban gondos átszervezést jelentek a mindennapok és ez különösen igaz azokra, akik rendszeresen jártak konditermekbe.

 • Segítség a gazdiknak karantén idején

  Segítség a gazdiknak karantén idején

  Kutyás segélyoldalt indított a Zöldeb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület a Facebookon. Céljuk az, hogy a karanténba vagy a COVID-19 miatt kórházba kényszerült gazdiknak segítsenek úgy, hogy összekapcsolják a bajba jutott gazdákat és a segíteni vágyókat.

 • Karanténkozmetika a fürdőszobában

  Karanténkozmetika a fürdőszobában

  A kényszerkarantén idején rengeteg olyan szépségápolási rutint kell otthon megoldani, amit eddig szakemberekre bíztunk. A lenőtt hajfesték, vagy géllakk, az összenőtt szemöldök vagy a férfiaknál a szakállápolás ugyan nem létkérdés, de jó érzés otthon, kényelmes ruhában is ápoltnak, csinosnak lenni.