EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Az osztrák migrációs javaslat közelebb áll a valósághoz

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét betöltő Ausztria migrációs javaslata praktikusabb, közelebb áll a valósághoz, de az még messze van, hogy “elfogadható körvonalat kapjon”.

Kovács Zoltánt az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójáról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtök este. A kormányszóvivő kiemelte: létezik, megszervezhető, hatásos határvédelem nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is. Hozzátette: azonban van egy olyan – elsősorban Brüsszelből, illetve Németországból támogatott – törekvés is, amely a migráció legalizálását célozza.


Közölte: a csúcson nem született megegyezés, nem is fog sikerülni megegyezni azokkal a feltételekkel, amelyekkel most nekiveselkedtek; ezek között említette a közös határvédelmet és a menekültügyi ügynökség létrehozását. Szavai szerint ezek nyilvánvalóan sértik a tagállamok szuverenitását, ráadásul nem járulnának hozzá hatékonyan a határőrizethez.

A magyar kormány három éve mondja, hogy szolidáris Európával, hiszen betartja a szabályokat, márpedig a határok megvédése kötelesség és elemi érdek – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Jelezte: az erre fordított költségekre az EU “még egy vasat nem adott”; hiába ítéltek meg 30 millió eurót, az nem érkezett meg.


Kitért arra is, hogy ha többségi szavazással vinnék keresztül az európai parlamentben a menekültügyi reformot, az ellentmondana az alapszerződésnek, mert a határvédelem és a migráció nem közösségi, hanem tagállami hatáskörbe tartozó terület.

A csúcstalálkozón bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: az EU-nak a “kötelező szolidaritás” koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek