EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Babis: Európának meg kell védenie természetes határait

Európának meg kell védenie természetes határait – szögezte le Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában, amikor Emmanuel Macron francia államfővel együtt rövid sétát tett a történelmi Károly hídon.

Emmanuel Macron Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával pénteken és szombaton rövid látogatást tett Prágában. Babis és Macron – aki Pozsonyból érkezett Prágába – pénteken este munkavacsorán tárgyaltak, majd szombaton délelőtt sétát tettek a Károly hídon, és megtekintették a cseh Nemzeti Galéria híres francia képgyűjteményét.


“A migrációs probléma megoldásában tájékoztattuk egymást álláspontunkról, és bizonyos előrehaladást értünk el” – mondta Macron szombaton újságíróknak séta közben válaszolva a kérdésekre.

Babis szerint egyetértés volt abban, hogy ellenőrzés alatt kell tartani a migrációt. Példaként Csehországot hozta fel. “Csehország csak egy kis sziget Európában. Mindenkinek, aki Csehországban akar letelepedni, munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie. Ilyen rendszerre lenne szükség Európában is” – mondta a cseh kormányfő. A munkaengedély nélküli migránsokat nem engedjük be az országba – tette hozzá Babis.


“Európának is meg kell védenie természetes határait” – hangsúlyozta a cseh politikus.

Csehország, visegrádi partnereivel (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közösen ellenzi az illegális migránsok beengedését az Európai Unióba, s elutasítja a már itt lévők kötelező elosztását a tagállamok között.

Kérdésre válaszolva Andrej Babis alaptalannak minősítette azt a véleményt, hogy Csehország a migrációs probléma megoldásában nem lenne szolidáris az Európai Unió többi, alapvetően nyugat-európai tagállamával.

“Mi nagyon is szolidárisak vagyunk, katonákat, rendőröket küldtünk a schengeni határok védelmére, és jelentősen megnöveltük az anyagi támogatásainkat is” – fejtette ki a cseh miniszterelnök.

“Meggyőződésem, hogy a szolidaritás kötelező, jó koncepció, és bízom abban, hogy meghozza az eredményeket is” – húzta alá a francia államfő, aki Prágából Isztambulba repült, ahol egy nemzetközi Szíria-konferencián vesz részt.

Kapcsolódó Cikkek