EUR: 334,78 Ft
CHF: 305,60 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Sopron

Bécsben a Mindörökké Júlia

Bécsben mutatkozott be a Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című színpadi játéka. A darab Szendrey Júlia életéről szól, az előadást novembertől középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára a leghűségesebb város teátruma.

A Molnár Anikó és Papp Attila színművészek által életre keltett produkció minden egyes mondata valóságos, a költő és feleségének fennmaradt leveleiből, naplótöredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll.
A színpadi játékot most a soproni színház és a bécsi Európa-Club együttműködésének köszönhetően láthatták a Collegium Hungaricumban. Pataki András rendező fontosnak tartja, hogy az elsősorban fiatalok számára készült előadással, izgalmas vállalkozással az eddig ismert forradalmi hevületű költő mellett egy emberarcúbb Petőfi Sándort ismerhetnek meg a nézők. Szendrey Júliáról pedig az általános vélekedés szerinti egyoldalú kép mellett, amely inkább ítélet, felvillan, hogy valójában mit és hogyan élt át a költő halála után.
A soproni előadások után Szálinger Balázs József Attila-díjas költővel Petőfi Sándorról, életútjáról és költészetéről beszélgethetnek a fiatalok.

Molnár Anikó és Papp Attila kiválóan alakít a darabban
Fotó: Pro Kultúra Sopron


Mindketten meghatározó tagjai a helyi teátrumnak
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Novembertől a soproni iskolások is láthatják a színpadi játékot Pataki András rendezésében
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.