EUR: 321,95 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Békéscsaba

Bemutatták a múzeum új tereit

Mintegy 200 négyzetméternyi kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre – számolt be az MTI.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bővítése azt mutatta, hogy a város lakossága értéknek tekinti az elmúlt évszázadokban felhalmozott kulturális örökségét – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki átadta a Munkácsy Mihály Múzeum új kiállító- és közösségi terét Békéscsabán.


Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Krucsainé Herter Anikó elmondta: a kormányzat úgy tekint a vidéki kulturális intézményekre, múzeumokra, könyvtárakra és színházakra, hogy azok az általános műveltség terei, közvetítői és a tradíciók megőrzői. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg. Hozzátette: a múzeum további 14 millió forintot nyert a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s a következő esztendőben is jó eséllyel számíthat hasonló nagyságú támogatásra. Az új állandó kiállítás 2019 decemberében nyílhat meg.

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó (balra), Ando György múzeumigazgató és Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere arról szólt, hogy a múzeum öt évvel ezelőtt került az önkormányzat irányítása alá. Eleinte nehezen találták meg az összhangot, majd a jobbnál jobb ötletek és a közös munka összekovácsolta a város és az intézmény vezetőit.


A Munkácsy Mihály Múzeum 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Ando György, az intézmény igazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött. A beruházás eredményeként összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt. A fejlesztéssel 200 négyzetméteres kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre. A Munkácsyról szóló állandó kiállítással kapcsolatban pedig elmondta, hogy a kiállítás a város koronaékszere lesz, ha a következő esztendő végén megnyitja kapuit. Az intézmény jelenleg tíz saját tulajdonú és öt kölcsönzött Munkácsy-képpel rendelkezik, valamint 576 relikviát is őriz, így Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.