EUR: 319,31 Ft
CHF: 281,74 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Békéscsaba

Bemutatták a múzeum új tereit

Mintegy 200 négyzetméternyi kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre – számolt be az MTI.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bővítése azt mutatta, hogy a város lakossága értéknek tekinti az elmúlt évszázadokban felhalmozott kulturális örökségét – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki átadta a Munkácsy Mihály Múzeum új kiállító- és közösségi terét Békéscsabán.


Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Krucsainé Herter Anikó elmondta: a kormányzat úgy tekint a vidéki kulturális intézményekre, múzeumokra, könyvtárakra és színházakra, hogy azok az általános műveltség terei, közvetítői és a tradíciók megőrzői. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg. Hozzátette: a múzeum további 14 millió forintot nyert a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s a következő esztendőben is jó eséllyel számíthat hasonló nagyságú támogatásra. Az új állandó kiállítás 2019 decemberében nyílhat meg.

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó (balra), Ando György múzeumigazgató és Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere arról szólt, hogy a múzeum öt évvel ezelőtt került az önkormányzat irányítása alá. Eleinte nehezen találták meg az összhangot, majd a jobbnál jobb ötletek és a közös munka összekovácsolta a város és az intézmény vezetőit.


A Munkácsy Mihály Múzeum 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Ando György, az intézmény igazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött. A beruházás eredményeként összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt. A fejlesztéssel 200 négyzetméteres kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre. A Munkácsyról szóló állandó kiállítással kapcsolatban pedig elmondta, hogy a kiállítás a város koronaékszere lesz, ha a következő esztendő végén megnyitja kapuit. Az intézmény jelenleg tíz saját tulajdonú és öt kölcsönzött Munkácsy-képpel rendelkezik, valamint 576 relikviát is őriz, így Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.