2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Ezért bődületesen nagy kamu, hogy a román minimálbér magasabb a magyarnál

Egy újabb szaftos fake news kelt életre a napokban egy gazdasági hírportálnak mondott oldalról, ami azt próbálja bizonygatni, hogy a román minimálbér leelőzi a magyart. Természetesen aki egy kicsit is utánajár a dolognak és nem kajál meg mindent elsőre, az szinte azonnal láthatja, hogy egy oltári nagy kamuról van szó – írja az Origo.

A Menedzsment Fórum nevű gazdasági hírportálon jelent meg kedden hajnalban az „Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart” címmel egy olyan írás, amely ismét azt igyekszik bizonygatni, hogy a magyar kormány mennyire alkalmatlan az ország vezetésére, hiszen már a románok is előttünk jártnak.


Igazából nem újdonság az ilyen és ehhez hasonló híreknek a felbukkanása, ugyanis a Lokál is többször beszámolt arról, hogy a balliberális-kormányellenes portálok az utóbbi időben igen ráálltak az álhírek gyártására. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. Támogatni kell az amúgy bukdácsoló ellenzéki pártokat.

Az anyag komolyságát bizonyítja, hogy a portál munkatársa a címben állít valamit, aztán a leadben szinte tökéletes precizitással megcáfolja azt.


„Lehet már a héten lehagyhatja a Romániában érvényes minimálbér a magyart” – írja a gazdasági portál gazdasági szakértője feltételes módban, úgy, hogy egy sorral feljebb, azaz a címben már tényként veszi a minimálbért érintő helycserét. Ha túllépünk az első sorok megpróbáltatásain, és elverekedjük magunkat az anyag végére, akkor pár malőr azért feltűnhet olvasás közben – írja az Origo. 

  • az írásban ugyanis keverednek a fogalmak, példának okáért a gazdasági szakportál összemosta a bruttó és a nettó minimálbért, ráadásul idehozta a vásárlóerő paritást is.
  • ebből következően nem teljesen tiszta, mit is akart pontosan mondani a költő.
  • a bruttó bérek, továbbmenve azok vásárlóerő-paritáson való összehasonlításán, nem túl sok értelme van.
  • az adóterhek országonként eltérnek, évente is változhatnak, csak a nettó minimálbért lehet elkölteni a boltokban.

Egy kis utánanézéssel kideríthető lett volna, hogy 2018-ban a nettó minimálbér a bruttónál sokkal kisebb mértékben nőtt Romániában. Ennek oka, hogy a bérre rakódó munkáltatói járulékok csaknem teljesen megszűntek, és ezt a közterhet a munkavállalói járulékok vették át. Ez pedig annyit jelent, hogy a bruttó minimálbér emelkedésének egy része egyszerűen a bruttó minimálbér adótartalmának emelkedését jelentette – írja a lap. 

Romániában több mint 30 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér 2018-ban. Ennek következtében a bruttó minimálbér tekintetében – vásárlóerő-paritáson – Románia immár megelőzi Csehországot, Szlovákiát, sőt Portugáliát is, ez azonban lényegében fiktív növekedés. Ugyanis ebből a munkavállalók sokkal kevesebbet érezhettek. A levonások után – lejben számítva – 9 százalékos volt a nettó minimálbér emelkedése 2018-ban.  (A növekedést egyébként a jövedelemadó csökkentése is támogatta.) A nettó minimálbér tekintetében Magyarország továbbra is érdemben, 18 százalék körüli mértékben megelőzi Romániát.

Vásárlóerő-paritáson is megelőzi, igaz, kisebb mértékben.

  • a nettó minimálbérre hivatalos adatok az Eurostat honlapján nem állnak rendelkezésre, az eredményeket saját számítással kaptuk.
  • látható, hogy 2019-ben hiába növekedik a romániai bruttó minimálbér az idei magyar minimálbér fölé, a nettó így sem fogja elérni még az idei magyarországi szintet sem. A magyar minimálbér jövőre emelkedni fog.

A jövő évi, illetve a kissé előrehozott minimálbér emelkedés mértéke Romániában tehát 9,4 százalékos lesz, Magyarországon pedig a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalnak és állapodnak meg annak mértékéről. Ha ott nem történne megegyezés, akkor az illetékes miniszter javaslatára a kormány dönti el a mértékeket – írja az Origo.

Nos, a ballib fake news-gyűjtemény újabb hírrel bővült, ezt a gyöngyszemet pedig most a HVG-díjas Menedzsment Fórumnak köszönhetjük.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek