2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb XIII.kerület

Bonszaiok minden mennyiségben

Kevesen tudják, hogy már a legendás Tang-dinasztia idején is ismerték a bonszait. Eredetét az ókori Kínáig vezetik vissza. Legyen bárhogy is, az biztos, hogy a József Attila Művelődési Központban rendezett bonszaifesztiválon a látogatók a virágzó bonszaiok mellett több más növénykultúrával is megismerkedhetnek.

A bonszai művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a bonszai egy növényfaj, ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú, kétszikű növényből lehet bonszait nevelni. Természetesen ennek azért korlátot szabnak a faj morfológiai jellemzői, például a túl nagy levélméret, az ágelágazások hiánya vagy a túl nagy távolság a rügyek között.


Rengeteg Bonsai-t állítottak ki az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (Fotó: Máté Krisztián)

A  másik tévhit, hogy a bonszai szobanövény. Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz, és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között. Az Angyalföld központjában szervezett kiállításon a látogatók rengeteg stílusban nevelt bonszaijal, na és persze más virágokkal is megismerkedhettek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.