EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület IV.kerület V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület IX.kerület X.kerület XI.kerület XII.kerület XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Bozsik Yvette: A koreográfus és a táncos közvetít ég és föld között

Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező, érdemes művész 50 éves, az általa létrehozott társulat pedig fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli. A Budapestért díjjal is kitüntetett alkotóművész a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) egyetemi tanára, a koreográfia tanszék vezetője, rendez Kaposváron, valamint a Nemzeti Színház új bemutatója, Az ember tragédiája koreográfusa. Decemberben maga is színpadra lép, zenebohócként láthatjuk majd a Müpában, a Kodály–Ligeti-esten.

Bozsik Yvette-tel az MTE campusán, D épületbeli szobájában beszélgettünk a koreográfiaóra előtt munkáról és családról.


– Ez egy sziget. Ettől az évtől egy helyen működik az egyetem minden képzése, ami Európában és világviszonylatban is egyedülálló. A campus új épületében a koreográfus- és táncpedagógus-intézet kapott helyet, gyönyörű környezetben, korszerű és modern terekben, méltó körülmények között jó hangulatban dolgozunk. Magyarországon itt van a koreográfusképzés, és tervezzük, hogy meghirdetjük a koreográfus mesterszakot is – tudtuk meg Bozsik Yvette-től, aki az 50. születésnapjára érkező gratulációnkra úgy reagált, hogy szerencsésnek érzi magát.

– Két gyönyörű fiam van: Milán 15, Mirkó 7 éves, velük együtt ünnepeltünk. Milán a dráma felé indult, most kezdett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban, Mirkót a torna és a festészet érdekli. Ők tartanak fiatalon, meg a tanítás – árulta el a balettművész-koreográfus. Hozzátette, 32 évesen kezdett el tanítani, és már akkor arra készült, hogy idős mesterként is továbbadja tapasztalatait. A munkájában és az életben is igyekszik mindenben a jót, az örömet, az értéket észrevenni, és a pozitív dolgokkal foglalkozni.


– A koreográfia tanítása folyamatos örömforrás. Mozdulatokkal kell tudni megformálni azt, hogy miként látom a világot, és mindezt úgy, hogy élményt adjon a befogadónak, és annak is, aki csinálja. A koreográfus és a táncos közvetít ég és föld között. A tánc őserő, szakrális művészet, szavak nélkül érthető. Mindehhez persze, ahogy az élethez is, humor kell. Én szeretek nevetni és nevettetni, mindennek a jó oldalát nézni, és arra felhívni a figyelmet. Csináltam például a rólam írt rossz kritikákból is előadást.

Bozsik Yvette azt vallja, hogy minden életkornak megvannak a szépségei, és ez az alkotópálya egyes szakaszaiban is tükröződik.

– Mindent beépítek a darabokba. Szeretek őszintén beszélni, ettől érvényesek a gondolataim. Kislánykorom óta zenét hallgatva képekben láttam magam előtt mindent, ezt próbálom továbbadni. Mostanában már inkább az örök érvényű történetek foglalkoztatnak, a nagy görögök, Oidipusz, Antigoné – mesélte Yvette, aki azt is elárulta, hogy egyre fontosabb számára a család, a budatétényi otthonuk, az összes befogadott macskájukkal, kutyájukkal és a két kacsával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.