2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület IV.kerület V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület IX.kerület X.kerület XI.kerület XII.kerület XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Bozsik Yvette: A koreográfus és a táncos közvetít ég és föld között

Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező, érdemes művész 50 éves, az általa létrehozott társulat pedig fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli. A Budapestért díjjal is kitüntetett alkotóművész a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) egyetemi tanára, a koreográfia tanszék vezetője, rendez Kaposváron, valamint a Nemzeti Színház új bemutatója, Az ember tragédiája koreográfusa. Decemberben maga is színpadra lép, zenebohócként láthatjuk majd a Müpában, a Kodály–Ligeti-esten.

Bozsik Yvette-tel az MTE campusán, D épületbeli szobájában beszélgettünk a koreográfiaóra előtt munkáról és családról.


– Ez egy sziget. Ettől az évtől egy helyen működik az egyetem minden képzése, ami Európában és világviszonylatban is egyedülálló. A campus új épületében a koreográfus- és táncpedagógus-intézet kapott helyet, gyönyörű környezetben, korszerű és modern terekben, méltó körülmények között jó hangulatban dolgozunk. Magyarországon itt van a koreográfusképzés, és tervezzük, hogy meghirdetjük a koreográfus mesterszakot is – tudtuk meg Bozsik Yvette-től, aki az 50. születésnapjára érkező gratulációnkra úgy reagált, hogy szerencsésnek érzi magát.

– Két gyönyörű fiam van: Milán 15, Mirkó 7 éves, velük együtt ünnepeltünk. Milán a dráma felé indult, most kezdett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban, Mirkót a torna és a festészet érdekli. Ők tartanak fiatalon, meg a tanítás – árulta el a balettművész-koreográfus. Hozzátette, 32 évesen kezdett el tanítani, és már akkor arra készült, hogy idős mesterként is továbbadja tapasztalatait. A munkájában és az életben is igyekszik mindenben a jót, az örömet, az értéket észrevenni, és a pozitív dolgokkal foglalkozni.


– A koreográfia tanítása folyamatos örömforrás. Mozdulatokkal kell tudni megformálni azt, hogy miként látom a világot, és mindezt úgy, hogy élményt adjon a befogadónak, és annak is, aki csinálja. A koreográfus és a táncos közvetít ég és föld között. A tánc őserő, szakrális művészet, szavak nélkül érthető. Mindehhez persze, ahogy az élethez is, humor kell. Én szeretek nevetni és nevettetni, mindennek a jó oldalát nézni, és arra felhívni a figyelmet. Csináltam például a rólam írt rossz kritikákból is előadást.

Bozsik Yvette azt vallja, hogy minden életkornak megvannak a szépségei, és ez az alkotópálya egyes szakaszaiban is tükröződik.

– Mindent beépítek a darabokba. Szeretek őszintén beszélni, ettől érvényesek a gondolataim. Kislánykorom óta zenét hallgatva képekben láttam magam előtt mindent, ezt próbálom továbbadni. Mostanában már inkább az örök érvényű történetek foglalkoztatnak, a nagy görögök, Oidipusz, Antigoné – mesélte Yvette, aki azt is elárulta, hogy egyre fontosabb számára a család, a budatétényi otthonuk, az összes befogadott macskájukkal, kutyájukkal és a két kacsával.

Kapcsolódó Cikkek