EUR: 346,33 Ft
CHF: 321,90 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Brüsszel gyártja a betelepítési programokat

A kormány megvédi Magyarország határőrizethez való jogát, és nem támogat semmilyen betelepítési tervet – szögezte le Orbán Viktor, miközben Brüsszelbe, a háromnapos EU-csúcstalálkozóra indult.

Fontos találkozóként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek háromnapos brüsszeli csúcstalálkozóját, mert az Európai Bizottság továbbra is gőzerővel gyártja a betelepítési programokat, és el akarják venni Magyarországtól a határőrizethez való jogát.


– A magyar álláspont egyértelmű: a határainkat a mi rendőreink, katonáink védik, és nem fogadunk el semmilyen betelepítési programot – szögezte le a kormányfő.


A magyar határt magyar rendőrök és magyar katonák védik // Hungarian policemen and Hungarian soldiers are defending the Hungarian border

A magyar határt magyar rendőrök és magyar katonák védik // Hungarian policemen and Hungarian soldiers are defending the Hungarian border

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 17. Oktober 2018

A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt is kifejtette, hogy az EU 11 ezer főre kívánja emelni a közös határőrizeti szerv, a Frontex létszámát, de ez így önmagában egyáltalán nem garancia az eredményes határvédelemre.

– A 2015-ös menekültválság idején ennyi magyar rendőr és katona védte hazánk déli határszakaszát, így egy ilyen uniós „szuperhatalom” nem képes hatékonyan ellátni a határok védelmét – fogalmazott. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy Brüsszel azért akarja elvenni a határőrizet jogát a tagállamoktól, hogy zsoldosokat küldjenek a kerítéshez, akik majd beengedik a migránsokat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
/MTI Fotó: Kovács Tamás

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az EU által hazánk ellen kedden megindított 7-es cikkely szerinti eljárás „jogi köntösbe öltöztetett boszorkányüldözés”, hiszen az azt megalapozó, csúsztatásokkal teli Soros–Sargentini-jelentés az Európai Bizottsággal részben már lezárt vitákon alapul, ha ezeket leszámítjuk, csak a határvédelmi kérdés marad fenn, ami pedig csak részben uniós kötelezettség, nagyobb részben nemzeti hatáskör és feladat.

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő (k) szavaz a Soros–Sargentini-jelentésről (MTI/EPA/Patrick Seeger)

A Soros–Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Trócsányi László igazságügyminiszter tegnap azt is bejelentette, hogy a kormány benyújtotta keresetét az Európai Bírósághoz, amelyben kérik, hogy állapítsák meg: a jelentést elfogadó határozat szavazása érvénytelen, mert a voksoláskor az elfogadást segítő szavazatként értékelték a tartózkodásként leadott voksokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek