EUR: 323,17 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Budapestre látogatott a török elnök

Tegnap Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki júniusi elnökké választása óta a világ számos fontos vezetőjével találkozott. Orbán Viktor miniszterelnökkel nem sokkal azután tárgyalt, hogy Berlinben látogatást tett Angela Merkel német kancellárnál.

– Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, amelyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés – fogalmazott Erdogan nyári újraválasztása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök. Mint ismert, az Európai Uniónak elsődleges érdeke, hogy a török kormány stabil maradjon és tartsa magát a migrációs és határvédelmi egyezményhez.


Erdogan és Merkel

Erdogan újraválasztásához elsők közt gratulált Donald Trump amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A török államfő ezután a világ számos vezetőjével tárgyalt. Többek közt nyáron a brüsszeli NATO-csúcson és a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) dél-afrikai csúcstalálkozóján vett részt. Erdogan szeptemberben a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmából találkozott többek közt Emmanuel Macron francia elnökkel, Charles Michel belga kormányfővel és Theresa May brit miniszterelnökkel. Erdogan utolsó hivatalos látogatása szeptember végén volt Berlinben, ahol Angela Merkel mellett Frank-Walter Steinmeier német elnök is fogadta.

Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palota előtt
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A török elnök tegnap érkezett Budapestre, ahol Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta (utóbbiak közös sajtótájékoztatója lapzártánk után ért véget). Erdogan ma részt vesz a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett magyar–török üzleti fórumon, ahol együttműködési megállapodást írnak alá a kereskedőház és a török kkv-fejlesztési ügynökség között. A nyitóbeszédet Orbán és Erdogan tartja. A török–magyar üzleti kapcsolatoknak egyre fontosabb jelentőségük van, hiszen a két ország áruforgalma hárommilliárd dollárra (820 milliárd forint) növekedett az elmúlt évben.


Lezárások Budapesten

– Kossuth tér: kedd késő délutánig lezárják a teret, a metró sem áll meg

– Ferihegyi gyorsforgalmi: kedd délután itt is lezárásokra lehet számítani

– Lánchíd és Széchenyi István tér: kedden 18 óráig lezárják

– Ezenkívül ideiglenes lezárások és forgalomkorlátozások lesznek keddig a I., II., V., VI., X., XIII., XIV., XV., XVI. és XVII. kerületekben.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Elismerésre méltó a tanyagazdák munkája

  Elismerésre méltó a tanyagazdák munkája

  Elismerésre méltó a tanyagazdák munkája; az Év Tanyája díj alapítójának szándéka Magyarország legszebb tanyáinak és mintaértékű fejlesztéseinek bemutatása – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn, Budapesten a díj átadásán.

 • A következő többéves uniós költségvetés elfogadása a legfontosabb ügy

  A következő többéves uniós költségvetés elfogadása a legfontosabb ügy

  Az Európai Bizottság mandátumából hátralévő időben a legfontosabb ügy a következő többéves uniós költségvetés elfogadása – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.

 • A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga – jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.