EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Egyéb Békéscsaba

Csabaiak az ifjúsági olimpián

Két tehetséges sportoló is képviselte Békéscsabát a 2018-as Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Az eseményt október 6–18. között rendezték meg, idén már harmadik alkalommal.

Dékány Kinga, az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője és Apáti Bence, a Békéscsabai Atlétikai Club atlétája szerzett kvalifikációt idén a megmérettetésre. Lapzártánkig annyi biztossá vált, hogy Kinga az egyéni versenyben a negyeddöntőig jutott, ezzel a hetedik helyet szerezte meg.


Az Ifjúsági Olimpiai Játékokat (YOG) az olimpiai játékok „fiatalabb” változatának szánták, 14–18 év közötti fiatalok indulhatnak rajta. Az esemény ötletét 2001-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge vetette fel, majd a 2007 júliusában megtartott guatemalavárosi 119. közgyűlésén a NOB engedélyezte a játékok megrendezését. Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára, oktató és nevelő hatást váltson ki – írja honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A verseny rövidebb, mint a klasszikus olimpia: a nyári verseny 12, a téli maximum 9 napig tart. A létszámot is korlátozzák: a NOB maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon, míg a téli játékokon 970 atlétára és 580 hivatalnokra számítanak. Minden országnak legalább négy résztvevőt kell indítania. Az ifjúsági olimpiát abban a huszonhat sportágban kell megrendezni, amely a 2012-es londoni nyári játékok programjában is szerepel.

Az egyes sportágakon belül a résztvevők számáról, illetve a kvalifikációs rendről az adott szakszövetségeknek kell dönteniük, de a rendezési jogot elnyerő város is tehet javaslatot a sportágakra. Az első, 2010-es nyári játékok rendező városa Szingapúr volt, 2014-ben Nankingban, Kínában zajlottak a versenyek, 2018-ra pedig Argentína, Buenos Aires kapta a rendezési jogot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.