EUR: 334,63 Ft
CHF: 305,60 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb XXI.kerület

Csepelen szobrot állítottak a megalkuvás nélküli magyarnak

 

A Daru-dombi Urmánczy-szobor avatásán Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az egykori politikus közéleti tevékenysége rendkívül sokoldalú volt, de valójában mindig egy cél lebegett a szeme előtt: a nemzeti összetartozás megőrzése.

– Urmánczy Nándor magyar volt, aki szenvedélyesen szerette a hazáját. Gondolatai ma is megrendítően aktuálisak, és fontos üzenetet hordoznak az utókor számára – mutatott rá, kiemelve, hogy a mostani kihívások még hangsúlyosabbá teszik a magyarság összekapaszkodásának, a nemzet határokon átívelő lelki egységének jelentőségét és megvédését.


Németh Szilárd hangsúlyozta, lényeges megőrizni egy erős, a jövőben hinni tudó nemzet képét a XXI. században. –Egy olyan nemzetét, amely nem hagyja, hogy mások döntsenek a sorsáról, jövőjéről, és amely határozottan kiáll keresztény kultúrája, szuverenitása, szabadsága és a demokrácia megvédése mellett.

Az államtitkár hozzátette, 2013-ban helyreállították a Margitszigeten Urmánczy Nándor emlékpadját is, amelyet eredetileg 1942-ben avattak a tiszteletére kedvenc platánfája alatt.


Borbély Lénárd, Csepel polgármestere arra utalt, hogy a 150 éve született Urmánczy Nándort a megalkuvás nélküli magyarként emlegették az erdélyi Maroshévízen.

Czirják Károly, a Maroshévízen tíz éve működő Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke rámutatott, az 1945 utáni kormányok mind Magyarországon, mind Romániában arra törekedtek, hogy az utókor elfelejtse az igazi nemzeti érzelmű magyarokat, ez azonban szerencsére nem sikerült. Czirják Károly az ünnepségen köszönetet mondott minden nemzeti érzelmű embernek, aki gondol az elcsatolt országrészek területén élő magyarokra, és segíti őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.