EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,74 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb XXI.kerület

Csepelen szobrot állítottak a megalkuvás nélküli magyarnak

 

A Daru-dombi Urmánczy-szobor avatásán Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az egykori politikus közéleti tevékenysége rendkívül sokoldalú volt, de valójában mindig egy cél lebegett a szeme előtt: a nemzeti összetartozás megőrzése.

– Urmánczy Nándor magyar volt, aki szenvedélyesen szerette a hazáját. Gondolatai ma is megrendítően aktuálisak, és fontos üzenetet hordoznak az utókor számára – mutatott rá, kiemelve, hogy a mostani kihívások még hangsúlyosabbá teszik a magyarság összekapaszkodásának, a nemzet határokon átívelő lelki egységének jelentőségét és megvédését.


Németh Szilárd hangsúlyozta, lényeges megőrizni egy erős, a jövőben hinni tudó nemzet képét a XXI. században. –Egy olyan nemzetét, amely nem hagyja, hogy mások döntsenek a sorsáról, jövőjéről, és amely határozottan kiáll keresztény kultúrája, szuverenitása, szabadsága és a demokrácia megvédése mellett.

Az államtitkár hozzátette, 2013-ban helyreállították a Margitszigeten Urmánczy Nándor emlékpadját is, amelyet eredetileg 1942-ben avattak a tiszteletére kedvenc platánfája alatt.


Borbély Lénárd, Csepel polgármestere arra utalt, hogy a 150 éve született Urmánczy Nándort a megalkuvás nélküli magyarként emlegették az erdélyi Maroshévízen.

Czirják Károly, a Maroshévízen tíz éve működő Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke rámutatott, az 1945 utáni kormányok mind Magyarországon, mind Romániában arra törekedtek, hogy az utókor elfelejtse az igazi nemzeti érzelmű magyarokat, ez azonban szerencsére nem sikerült. Czirják Károly az ünnepségen köszönetet mondott minden nemzeti érzelmű embernek, aki gondol az elcsatolt országrészek területén élő magyarokra, és segíti őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.