EUR: 358,87 Ft
CHF: 338,94 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Miskolc

Dalok és táncok Csík vármegyéből

Gyorsan változó világunkban, a mulandó csillogástól elvakítottan megfeledkezhetünk saját kincseinkről. Napról napra meg kell mutatni, fel kell mutatni azokat, mint a törvény tábláit, hogy megtartsuk és megbecsüljük. És meg kell mutatni az egész világnak, hogy mások is megbecsüljenek. Ilyen a mi örökségünk, és ezt szolgálja a közel nyolc év után, 2017-ben felújított műsor is a székely együttestől.

A Hargita Együtteshez fölöttébb illő alkotás az Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből. A kilenc szerkezeti egységből felépített produkció az élet jeles pillanataiból merít, és felsorakoztatja azokat úgy, ahogy áthagyományozódtak nemzedékről nemzedékre, mindezt egységes egésszé sűrítve.


Október 22-én a MŰHÁ-ban lép színpadra a táncegyüttes – fotó: Lokál

Györfi Erzsébet és András Orsolya énekes szólisták dalai prózai idézetekkel kiegészítve alkotják a műsor gerincét, amire természetességgel kapcsolódnak a környék – Csík, Gyergyó és Gyimes – táncai. A műsor zenéjét – amely Bartók Béla és Kodály Zoltán XX. század eleji gyűjtéseiből, valamint jelenkori gyűjtésekből származik – Mihó Attila és barátai tolmácsolásában hallhatjuk a Művészetek Házában október 22-én 19 órától.

Az együttes célja a magyar népi hagyományok népszerűsítése – fotó: Dobos Eszter

A magyar népi kultúra feltárása, hiteles bemutatása, népszerűsítése és átörökítése a cél. A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990 óta, mint hivatásos intézmény, ennek szolgálatába igyekszik állítani színpadi munkáját, hétköznapi tevékenységét és ünnepeit.

Kapcsolódó Cikkek