2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb XI.kerület

Dankuliné Gazsovics Edit: Mozogni jó, mozgatni öröm!

A 20 éve Budatétényben dolgozó Dankuliné Gazsovics Edit szakgyógytornász a csecsemők egészséges mozgásfejlődése érdekében elindította az elmúlt két évtized szakmai tapasztalatait összegző babamozgató honlapját, amellyel arra kívánja ösztönözni a szülőket, hogy már kéthetes kortól tornáztassák a kisbabájukat.

– Szeretném eloszlatni azt a hiedelmet, hogy a mamák nem szakemberek, és ezért nem tudják majd helyesen elvégezni a gyakorlatokat. Elég, ha szeretettel, odafigyeléssel végzik azokat, amit minden kisbaba érezni fog. Ahogyan egy édesanya már az első napoktól kezdve szinte ösztönösen tudja megfürdetni, öltöztetni és ellátni újszülöttjét, ugyanúgy ezt a kis tornát is képes jól csinálni. A gyakorlatok a helyes mozgásfejlődéshez igazodva megfelelő sorrendben következnek egymás után. Egyszerű mozdulatok, amelyek könnyen követhetők, mert a honlapon lépésről lépésre láthatják a babatorna leírását, képekkel, sőt videón is megnézhetik a szülők – tudtuk meg Edit nénitől, akinek a rendelője előtti váró telis-tele van hálás szülők és volt kis páciensek köszönőleveleivel és fényképeivel.


A babamozgato.hu oldalt létrehozó Dankuliné Gazsovics Edit azt is elmondta, a weboldalon a babatorna gyakorlatrendszerét úgy állította össze, hogy minden hónapban hat gyakorlatot kell elvégezni, azaz hetente csak két újat, amelyet az adott héten jól be lehet gyakorolni, a negyedik hét pedig mindig ismétlés. Ha az ismétlőhét alatt nem sikerül valamilyen mozdulatot – egy kis karemelést vagy egy csípőlazítást – könnyedén elvégezni, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

– Az újszülötteknek szükségük van az átmozgatásra, hiszen a méhen belüli szűk hely miatti kis merevség oldását boldogan fogadják. Sajnos a nem oldott merevséget a kisbabák teste megőrzi, ez pedig rengeteg probléma kiindulópontja lehet, például ortopédiai betegségeké, tanulási nehézségeké.


Tehát ha a szülő már a kicsi világra jötte után elkezdi a babatornát, élve a problémák korai felismerésének lehetőségével, akkor időben tud szakemberhez fordulni. A babájának egyfajta testi szabadságot, jó közérzetet biztosít, szorosabbra fűzi a kapcsolatot a gyermekével, mert a babák imádják, ha az anyukájuk velük foglalkozik. A rendszeres mozgatást mindig nagy mosollyal hálálják meg, mert mozogni jó, mozgatni öröm!

Kapcsolódó Cikkek