EUR: 334,70 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Külföld

Phenjan külföldi ellenőrök látogatására készül

Észak-Korea a jelek szerint külföldi ellenőrök látogatására készül, akik megvizsgálják, hogy Phenjan valóban leállította-e az ország északkeleti részében lévő atomlétesítményét – közölte szerdán a dél-koreai hírszerzés képviselője egy parlamenti meghallgatáson.

Októberi – immár negyedik – phenjani látogatása után Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megígérte, hogy külföldi ellenőrök látogatást tehetnek a Punggje-Riben lévő atomlétesítményben, mihelyst kidolgozzák a logisztikai részleteket.


Májusban Phenjan külföldi újságírók jelenlétében lerombolta a kísérleti atomrobbantásokhoz használt létesítményt, de külföldi szakértők nem voltak jelen. Észak-Korea ott hajtotta végre mind a hat kísérleti atomrobbantását, közöttük a legutóbbit 2017 szeptemberében.

A zárt ajtók mögött tartott parlamenti meghallgatáson a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Ügynökség (NIS) röviden tájékoztatta a törvényhozókat az Észak-Koreában megfigyelt mozgásokról.

A NIS szerint olyan jeleket észleltek, amelyek szerint Észak-Korea előkészületeket tesz külföldi ellenőrök fogadására, miután bezárta a kísérleti atomrobbantások helyszínét, és lerombolt több rakétaindító állást a Tongcsang-riben működő támaszponton – közölte Kim Min Ki kormánypárti képviselő.

A törvényhozó szerint a hírszerzés szoros megfigyelés alá helyezte az észak-koreai atomlétesítményeket és rakétaindító állásokat, köztük a jongbjoni kísérleti reaktort, és nem láttak nagy változásokra utaló jeleket.

A NIS szerint Észak-Korea folytatja az adat- és kriptovaluta-bányász kibertámadásait, levelező oldalakat törnek fel.

Kapcsolódó Cikkek