2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Demeter Márta hamis vádjai büntetést vonhatnak maguk után

Ifj. Lominci Zoltán az Origónak elmondta, hogy állami vagy közfeladat ellátása során külön engedély nélkül jogosult a minősített adat felhasználására az, akit erre törvény kifejezetten felhatalmaz. Mint például a köztársasági elnök, a miniszterelnök vagy az alapvető jogok biztosa. Engedély nélküli megismerésre csupán parlamenti képviselői tisztséget ellátó személy nem jogosult.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólította Demeter Mártát (LMP), hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket.


Ifj. Lominci Zoltán a lapnak azt is elmondta, hogy meggyőződése, hogy ez az alapvetően etikátlan, az emberekben visszatetszést keltő politikai attitűd kontraproduktív, a választók inkább büntetik, mintsem jutalmaznák az ilyen jellegű politikai támadásokat.

Demeter Márta esetében felmerül annak gyanúja, hogy olyan minősített információt hozott nyilvánosságra, amelyet közfeladatának ellátása közben szerzett meg – fogalmazott az alkotmányjogász, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Demeter Márta ügyében fontos, hogy itt kiskorú személyekről van szó, vagyis esetükben az ügy lehetséges vetülete az ő személyiségi jogaik megsértése. Ebben az esetben az érintett/károsult indíthat peres eljárást, és akár sérelemdíj fizetésére is kötelezheti a bíróság az érintett politikust – írja az Origo.hu.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek