EUR: 344,65 Ft
CHF: 319,76 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb V.kerület

Díjazta a UNICEF Belváros-Lipótvárost

Komoly elismerést kapott a gyermekekért küzdő nemzetközi szervezettől, a UNICEF-től Belváros-Lipótváros: elnyerte a Gyermekbarát Település díjat.

Kora gyermekkori fejlesztést segítő akadálymentes parkok, integrált játszótér, pelenkázópad és szülő-gyerek hinta – ezek az eszközök Belváros-Lipótváros közösségi területein találhatók a kerületben élők, illetve az ide látogatók nagy örömére. És ezek az eszközök azok, amelyek kivívták a UNICEF elismerését is. A gyermekek jólétéért küzdő nemzetközi szervezet negyedik éve írja ki pályázatát a Gyermekbarát Település cím elnyerésére, amelyet évente olyan városok, községek vagy fővárosi kerületek nyerhetnek el, amelyek saját kötelező feladataik mellett tesznek sokat a gyermekekért, illetve az őket nevelő szülőkért. A pályázat kiírója az elmúlt években három-három jelöltet választott győztesnek, idén két település, Zalaszentgrót és Belváros-Lipótváros nyerte el az elismerést.


Szentgyörgyvölgyi Péter: az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az V. kerületben élő gyermekek számára ne csupán a lakóhelyük, hanem az otthonuk legyen Belváros (Fotó: Máté Krisztián)

A díjátadóra az eseménynek helyet adó Óbuda óvodásai is kíváncsiak voltak (Fotó: Máté Krisztián)

– A díj egyrészt egyszerre ígéret és felelősségvállalás a múltat és a jelent tekintve, másrészt ígéret a jövőre nézve. Az elismerés átvételével a települések azt vállalják, hogy példát mutatnak, és nem hagyják magukra a fiatalokat s a családokat. A gyermekek jelentik az ország jövőjét, ezért minden lehetséges eszközzel támogatni és segíteni kell a fejlődésüket és védelmüket – mondta a díjátadón dr. Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere így nyilatkozott a kitüntetés átvételekor:


– Büszkék vagyunk rá, hogy a Belváros közösségét az UNICEF Gyerekbarát Település díjjal ismerte el. Önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az V. kerületben élő gyermekek számára ne csupán a lakóhelyük, hanem az otthonuk legyen Belváros. Az itt élő gyermekek egy olyan közösség tagjaiként nőhetnek fel, amelyben egymás mellett állunk, kölcsönösen számíthatunk egymásra: akár amikor a gyermekszületés örömében osztozva babacsomaggal ajándékozzuk meg a családokat, vagy ingyenes füzetcsomaggal, tömegközlekedési bérlettel, ösztöndíjakkal járulunk hozzá az iskoláztatáshoz, és akkor is, amikor a közösségi élményekkel való feltöltődéshez minél több zöldterületet alakítunk ki, fejlesztjük a parkjainkat, játszótereinket, és családi programokat szervezünk. A 2017-ben átadott Belvárosi Közösségi Tér különleges szolgáltatásaival – az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve a babamasszázson és kismama jógán át a szenior mesemondó klubig – ezt a kölcsönös gondoskodást testesíti meg, és ettől annyira egyedülálló. Ajánlom ezt a díjat a belvárosiak közösségének, amelynek tagjai teszik olyan hellyé a kerületünket, amelyet felcseperedő gyermekeink is örömmel választhatnak leendő családjuk otthonául.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.