EUR: 363,37 Ft
CHF: 344,10 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb IV.kerület

Edzői életműdíjat kap a NOB-tól Fábiánné Rozsnyói Katalin

Edzői életműdíjban részesíti a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredzőt, aki sikeres versenyzői pályafutása után edzőként több olimpiai bajnokot is nevelt.

Fábiánné Rozsnyói Katalin számos olimpiai bajnokot nevelt karrierje során MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása alapján a szakembert erről Szerhij Bubka, a NOB végrehajtó bizottságának tagja értesítette. Az olimpiai és világbajnok ukrán exrúdugró levelében emlékeztet, az Agenda 2020 reformprogram 18-as cikkelyének iránymutatása arra is kiterjed, hogy a NOB kitüntesse életműdíjával az ötkarikás mozgalom kiemelkedő alakjait.


A MOB közlése szerint Fábiánné Rozsnyói Katalin az első magyar edző, aki elnyerte az elismerést, amellyel minden évben egy férfit és egy nőt díjaznak a világon.

Fábiánné Rozsnyói Katalin az Újpesti Dózsában kezdett kajakozni, sikereit is lila-fehér színekben érte el. Tizennégyszeres magyar bajnok, 1966 és 1973 között tagja volt a válogatottnak, az 1968-as mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával ezüstérmet szerzett kajak kettesben 500 méteren.


A mesteredző mindig ott volt a versenyzői mellett (MTI Fotó: Mészáros János)

Versenyzői karrierje után 1977-ben kezdte az edzői pályát, 1989-től mesteredző. Az UTE, az MTK és a Vasas SC trénere. Edzőként több olimpián volt a magyar csapat tagja. Kiemelkedő versenyzője volt Bóta Kinga, Dónusz Éva, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Szabó Gabriella, Takács Tamara, valamint a férfi kajak négyes: Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel és Tóth Dávid – emlékeztet a MOB.

Hatszor választották Magyarországon az év edzőjének, 2005-ben NOB-elnöki különdíjat, 2012-ben Papp László Budapest Sportdíjat, 2013-ban MOB Nők Sportjáért Életműdíjat kapott, 2017-ben Prima Primissima díjjal ismerték el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.