2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Egy izraeli fiatal megrongálta az auschwitzi áldozatok emlékművét

Ötezer zloty (375 400 forint) pénzbírságra ítélt az oswiecimi bíróság egy fiatal izraeli férfit, aki idén márciusban levizelte az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltábor áldozatai emlékművének lépcsőjét – közölte a bíróság szóvivője kedden.

“A bíróság a vádlottat bűnösnek találta az emlékmű meggyalázásában, és ötezer zloty pénzbírság megfizetésére kötelezte” – tájékoztatott Daria Pichorz, az oswiecimi bíróság szóvivője.


A tárgyalást a vádlott távollétében folytatták le, a 19 éves fiatalember azonban már korábban elismerte bűnösségét, és a nyomozás során maga kérte bírság kiszabását.

Az esetnek több tanúja is volt, a fiatalember pedig, akit még aznap elfogtak, a kihallgatás után távozhatott Izraelbe.

A náci barbarizmus szimbólumává vált emlékmű a krematóriumok mellett található a tábor birkenaui részén.

Auschwitz-Birkenauban 1940 és 1945 között csaknem 1,1 millió ember pusztult el tömeges megsemmisítés, kivégzés, járványok, éhezés következtében, köztük mintegy egymillió európai zsidó, továbbá csaknem 80 ezer nem zsidó lengyel, 25 ezer roma és 20 ezer szovjet hadifogoly.

Az emlékművet a zsidók a világ legnagyobb zsidó temetőjének tartják.

A két legnagyobb krematórium között emelt emlékmű Pietro Cascella olasz szobrász alkotása. Rendszerint előtte róják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt a mai emlékmúzeumot meglátogató világi és egyházi vezetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.