EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Egyedülálló biológiai – mikrobiológiai készítmény előállítására készül két ipari résztvevő és két budapesti egyetem

Az Elgoscar-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyesítik interdiszciplináris erőforrásaikat, hogy új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozzanak ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására. A projekt célja, hogy a PAH eltávolításához olyan hatékony biológiai – mikrobiológiai készítményt állítsanak elő, amelynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line technológiával követhetőek és szabályozhatóak.

A PAH szennyezőanyagok lebontására legjobb tudásunk szerint jelenleg nem létezik “ipari méretekben” környezetbarát “helyszíni” eljárás, így a talajban és a felszín alatti vizekben tartósan jelen vannak. Jelen projekt olyan új, a PAH vegyületek lebontására biológiai – mikrobiológiai úton képes oltóanyagok, valamint technológiák innovációját tűzi ki célul, amelyek jól integrálható biodegradációs folyamatokon alapulnak a környezeti fenntarthatóság és természeti erőforrásaink megóvása érdekében.


Különböző tudományterületek egyedülálló ötvözésével – úgymint a bioinformatika, az enzimológia, a környezeti és ipari mikrobiológia, a biomérnöki tudományok, valamint a geofizika – hatékony, környezetbarát megoldást dolgoznak ki a PAH vegyületek lebontására. A projekt során létrehozott új, különböző PAH vegyületek lebontására környezetbarát módon képes biológiai – mikrobiológiai rendszereknek, valamint a hozzájuk kapcsolódó terepi alkalmazhatóságot támogató technológiáknak számos hazai, vagy határon túli terület kármentesítésénél lehet kulcsszerepe.

A “Metagenomikai módszerekre alapozott oltóanyagok kifejlesztése policiklusos aromás szénhidrogének in-situ bioremediációjára, új on-line monitoring rendszer támogatásával” című projekt során kifejlesztett oltóanyag és on-line nyomkövetésre alkalmas prototípus új irányt jelent a hazai és a nemzetközi kármentesítési szolgáltatás piacán, professzionális szintre emelve annak minőségét, irányíthatóságát.


A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával jön létre. A támogatás összege: 553.137.601 Ft, a projekt öszköltsége: 661.992.265 Ft, a támogatási intenzitás 83,56%. A projekt megvalósítása 2018.03.01-től 2021.02.28-ig, azaz összesen három évig tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.