2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Egyedülálló biológiai – mikrobiológiai készítmény előállítására készül két ipari résztvevő és két budapesti egyetem

Az Elgoscar-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyesítik interdiszciplináris erőforrásaikat, hogy új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozzanak ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására. A projekt célja, hogy a PAH eltávolításához olyan hatékony biológiai – mikrobiológiai készítményt állítsanak elő, amelynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line technológiával követhetőek és szabályozhatóak.

A PAH szennyezőanyagok lebontására legjobb tudásunk szerint jelenleg nem létezik “ipari méretekben” környezetbarát “helyszíni” eljárás, így a talajban és a felszín alatti vizekben tartósan jelen vannak. Jelen projekt olyan új, a PAH vegyületek lebontására biológiai – mikrobiológiai úton képes oltóanyagok, valamint technológiák innovációját tűzi ki célul, amelyek jól integrálható biodegradációs folyamatokon alapulnak a környezeti fenntarthatóság és természeti erőforrásaink megóvása érdekében.


Különböző tudományterületek egyedülálló ötvözésével – úgymint a bioinformatika, az enzimológia, a környezeti és ipari mikrobiológia, a biomérnöki tudományok, valamint a geofizika – hatékony, környezetbarát megoldást dolgoznak ki a PAH vegyületek lebontására. A projekt során létrehozott új, különböző PAH vegyületek lebontására környezetbarát módon képes biológiai – mikrobiológiai rendszereknek, valamint a hozzájuk kapcsolódó terepi alkalmazhatóságot támogató technológiáknak számos hazai, vagy határon túli terület kármentesítésénél lehet kulcsszerepe.

A “Metagenomikai módszerekre alapozott oltóanyagok kifejlesztése policiklusos aromás szénhidrogének in-situ bioremediációjára, új on-line monitoring rendszer támogatásával” című projekt során kifejlesztett oltóanyag és on-line nyomkövetésre alkalmas prototípus új irányt jelent a hazai és a nemzetközi kármentesítési szolgáltatás piacán, professzionális szintre emelve annak minőségét, irányíthatóságát.


A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával jön létre. A támogatás összege: 553.137.601 Ft, a projekt öszköltsége: 661.992.265 Ft, a támogatási intenzitás 83,56%. A projekt megvalósítása 2018.03.01-től 2021.02.28-ig, azaz összesen három évig tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bombát találtak a Bozsik Stadionnál

  Bombát találtak a Bozsik Stadionnál

  Világháborús robbanótestet hatástalanítanak vasárnap a Bozsik Stadionnál. Emiatt a XIX. és a XVIII. kerületben is lezárásokra, forgalomkorlátozásra kell készülni.

 • Családi ház teraszára hajtott egy kisteherautó

  Családi ház teraszára hajtott egy kisteherautó

  Egy kisteherautó egy buszmegállón keresztül hajtva átszakította egy családi ház kerítését, majd annak teraszán állt meg kedden a Fejér megyei Kisapostagon – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatáson (VÉSZ) keresztül.

 • A nyugalom és a rend az értékteremtés alapja

  A nyugalom és a rend az értékteremtés alapja

  A nyugalom és a rend az értékteremtés alapja, a rendőrség eredményes munkája nélkül nem tud fejlődni a közösség – hangoztatta Pintér Sándor belügyminiszter kedden Karcagon, ahol felavatta a városi rendőrkapitányság új épületét.