2020. március 31., kedd
Árpád

Külföld

Ejtette az egyik vádpontot Harvey Weinstein ügyében az ügyészség

A manhattani körzeti ügyész ejtette az egyik vádpontot Harvey Weinstein szexuális bűncselekményekkel vádolt, bukott filmmogul ügyében, mivel következetlenséget tártak fel az egyik vádló vallomásaiban

Az illetékes bíró a csütörtöki tárgyaláson, amelyen a vádlott is jelen volt, elfogadta az ügyész indítványát arról, hogy Lucia Evans esetében ejtsék a vádat.


Egy évvel ezelőtt Lucia Evans a The New Yorker című napilapnak elmondta, hogy Weinstein egy szereplőválogatás alatt orális aktusra kényszerítette őt irodájában 2004-ban. Az akkor 21 éves Evans egyetemista volt.

Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje augusztusi beadványában arra kérte az illetékes New York-i bíróságot, hogy ejtsék az ügyfele ellen szexuális bűncselekmények miatt emelt vádakat.


Brafman a csütörtöki tárgyalási napon azzal érvelt, hogy Evans hazudott mind a vádesküdtszéknek, mind a The New Yorker újságírójának a Weinsteinnel történt találkozójáról. Annak a véleményének adott hangot, hogy az ügy egyik nyomozója korruptan megpróbált befolyást gyakorolni az ügyre oly módon, hogy nem engedte tanúskodni az egyik tanút Evans téves állításairól.

“Az eljárás tisztessége kompromittálódott” – hangoztatta a bíróság előtt, majd a tárgyalás után annak a véleményének adott hangot, hogy hamis vallomás miatt büntetőjogi felelősségre kellene vonni Evansot.

A vádló vallomásaiban lévő következetlenségeket nem részletezték a bíróság előtt, azt majd a bírósági dokumentumokból lehet később megismerni.

Evans ügyvédje közleményében csalódottságának adott hangot az ügyészség döntése miatt, és hangsúlyozta, hogy az ügyfele vádpontjainak ejtéséről hozott döntés nem Weinstein bűnösségéről vagy ártatlanságáról szól. “Nem ássa alá Lucia következetes állítását arról, hogy Harvey Weinsten szexuális erőszakának áldozata lett” – tette hozzá.

A Harvey Weinstein ellen emelt öt másik vádpont továbbra is fennáll.

Az ügy ezen fordulata azonban megfigyelők szerint kihívás elé állíthatja Cyrus R. Vance manhattani ügyészt, akit élesen bíráltak amiatt, hogy 2015-ben nem emelt vádat, amikor egy olasz modell szexuális zaklatással vádolta meg a filmmogult. Weinstein ügyvédje ugyanis a vádpont ejtését felhasználhatja arra, hogy hiteltelenítse az egész eljárást, és kétségeket keltsen a többi vádlóval kapcsolatban – vélik megfigyelők.

A Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat 66 éves társalapítóját több mint 70 nő vádolta meg nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták zaklatási ügyeit. Weinstein ártatlannak vallja magát.

Kapcsolódó Cikkek