EUR: 321,86 Ft
CHF: 282,10 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Belföld

Elég a taxis hiénákból!

Már megint valami, ami rossz hírünket kelti a világban: a trükköző és elsősorban a külföldi vendégekre utazó taxis hiénák nemcsak az utasokat, hanem a szabályosan működő taxisokat is megkárosítják. A fővárosi iparkamara jogszabályváltozást javasol.

Összezárt a taxisszakma. Az iparágból élők felismerték, hogy talpon maradásuk záloga a közös lobbierő, hiszen egyre erősödő konkurenciával kell számolniuk. Életüket most elsősorban azok a független szolgáltatók nehezítik meg, akik a jogszabályok kijátszásával szabálytalan módon, ellenőrizetlen bevételekre szert téve dolgoznak.


– Magával a független vállalkozással nincs gond, hiszen szükség van taxisokra. A mérések szerint csúcsidőszakban mintegy 100 ezer címet nem tudnak felvenni a diszpécserek. Egyszerűen nincs utánpótlás, ma nem divat taxizni – magyarázta Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának elnöke. – A gond az, hogy a független vállalkozók közül sokan alkalmaznak trükköket. Például letakarják a taxitáblát, így a közúti közlekedésben – függetlenül attól, hogy ül-e bent utas – már nem számítanak taxinak, így nem is ellenőrizheti őket sem a BKK, sem a NAV, ahogy a szabályosan közlekedő, nem független taxikat.

Trükk rengeteg van, ezek elsősorban a külföldi vendégek pénzének megszerzését szolgálják. Olvasói jelzésekből tudjuk, hogy sok hiéna – akiket a pesti nyelv mezítlábas vagy susis taxisnak nevez – nem hajlandó felvenni az utast, ha magyarul szólal meg. A külföldiek nincsenek tisztában sem a tarifákkal, sem azzal, honnan rendelhetnek kocsit, így könnyen csalás áldozataivá válhatnak. E módszerek miatt természetesen egyre rosszabb a szabályosan taxizók versenyhelyzete.


– Együttműködünk az Országos Taxis Szövetséggel – mondta Zsabka Zsolt. – Tavaly a tarifák emelését indítványoztuk, ami a taxisok megelégedésére meg is történt. Idén jogszabályváltozásra teszünk javaslatot, amelynek az volna a célja, hogy mindenki egyformán ellenőrizhető és számon kérhető legyen.

A javaslatot részletesen csütörtökön, a Hungexpón rendezett Taxis Expón ismertetik. Erre az eseményre meghívták a V4-országok (Lengyelország, Szlovákia, Csehország és hazánk) taxis szervezeteink vezetőit is, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Nyugat-európai lapok támadják hazánkat Nikola Gruevszki volt Macedón kormányfő magyarországi tartózkodása miatt, miközben Belgiumban pihen Carles Puigdemont, a lázadás és hűtlen kezelés miatt körözött katalán elnök, Francaiország ad búvóhelyet Sebastien Avajon kokaincsempészetért elítélt benine-i elnökjelöltnek, míg Németországban több mint ezer török diplomata kért menedéket.

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.