2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Eger

Életet menthet a rendszeres szűrés

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg Egerben a hagyományos „Rákellenes sétát” a Magyar Rákellenes Liga szervezésében. A Megyeháza Barkóczy és Eszterházy termében megtartott előadásokon neves szakemberek beszéltek a szűrések és a mellrák korai felismerésének fontosságáról.

Mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, az előadások és a mozgósító séta is arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a 40 és 65 év közöttiek, és 40 éves kor felett minden nőnek kétévente fontos megjelenni a szűrővizsgálaton, illetve mindenkinek meg kellene tanulni a rendszeres önvizsgálatot, ezzel is elősegítve a korai felismerés esetén a kockázatmentes gyógyulást. Rozványi Balázs, a Rákellenes Liga elnöke elmondta, a szűrés perceket vesz el az életünkből, míg a későn felismert betegség éveket, akár az egész életet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.