2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Eger

Életet menthet a rendszeres szűrés

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg Egerben a hagyományos „Rákellenes sétát” a Magyar Rákellenes Liga szervezésében. A Megyeháza Barkóczy és Eszterházy termében megtartott előadásokon neves szakemberek beszéltek a szűrések és a mellrák korai felismerésének fontosságáról.

Mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, az előadások és a mozgósító séta is arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a 40 és 65 év közöttiek, és 40 éves kor felett minden nőnek kétévente fontos megjelenni a szűrővizsgálaton, illetve mindenkinek meg kellene tanulni a rendszeres önvizsgálatot, ezzel is elősegítve a korai felismerés esetén a kockázatmentes gyógyulást. Rozványi Balázs, a Rákellenes Liga elnöke elmondta, a szűrés perceket vesz el az életünkből, míg a későn felismert betegség éveket, akár az egész életet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.