EUR: 321,69 Ft
CHF: 281,81 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Külföld

Elfogták a gyümölcscsalókat

A szerbiai rendőrség 36 embert fogott el, akik a gyanú szerint az Európai Unióból importált gyümölcsöt szállítottak Oroszországba szerb termékként csomagolva – közölte a belügyminisztérium csütörtökön.

A termelők, eladók, viszonteladók és hivatalnokok a hatóságok tájékoztatása szerint mintegy 440 millió dináros (1,2 milliárd forint) törvénytelen haszonra tettek szert a gyümölcs exportjához szükséges dokumentumok hamisításával.


Az elfogottakat bűnszövetségben való részvétellel, hivatali visszaéléssel és pénzmosással gyanúsítják.

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfiak az Európai Unióból vásároltak gyümölcsöt, majd azt átcímkézve szerbiaiként adták el Oroszországnak, illetve a szerbiai gyümölcsszállítmányok tömegét uniós gyümölccsel növelték meg. A közleményben nem szerepel, hogy milyen gyümölcsről van szó.

Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, így jelentősen megnőtt az Oroszországba irányuló szerbiai zöldség- és gyümölcsexport az utóbbi években, ám egyrészt a szerb termelők nem tudtak az orosz piacot lefedő mennyiséget termelni, másrészt a megtermelt áru gyakran nem felelt meg a növény-egészségügyi előírásoknak.

A szerb kormány az idei év elején hozott határozatot arról, hogy szigorúbban ellenőrzik azokat a termelőket, akik Oroszországba szánt gyümölcsöt vagy zöldséget termesztenek, és szigorítottak az exportra szánt élelmiszer származásának ellenőrzésén is azért, mert Oroszország többször is azzal gyanúsította meg Szerbiát, hogy nem saját termesztésű, hanem importált zöldséget és gyümölcsöt próbált neki értékesíteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Lebegő piac

    A nap képe: Lebegő piac

    Színes hajókat erősítenek össze jó szorosan a dél-kalimantáni város, Lok Baintan úszó piacán. A Borneó szigetének indonéz részén található településen a legtöbben így árulják a kézzel szedett gyümölcsöket és zöldségeket.

  • Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Varrótűt találtak egy melbourne-i bevásárlóközpontban vett körtében néhány nappal az után, hogy bíróság elé állították a “gyümölcsterrorizmusként” elhíresült bűncselekmény-sorozat első feltételezett elkövetőjét.