EUR: 358,71 Ft
CHF: 338,71 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Belföld Szeged

Elítélték Botka alpolgármesterét

Felbujtóként hűtlen kezelésért 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Járásbíróság Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, valamint 6 hónap börtönbüntetésre Solymos László alpolgármestert a szegedi VIP-parkolóügyben. Kalmár Gábor kabinetfőnök tíz hónap börtönt kapott első fokon. Az ítéleteket a bíróság egy évre felfüggesztette.

Az ügyészség szerint a vádlottak több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, amelyekről vezetői értekezleten döntöttek, közgyűlési felhatalmazás nélkül.


Solymos László nem jogerősen, felfüggesztve 6 hónap börtönbüntetést kapott

Az első- és másodrendű vádlottak a Szegedi Közlekedési Kft. vezetői voltak.

Ezért ítélte el a bíróság Botka László embereit


A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt. Olyanok is kaptak ingyenes bérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

A cég a 186 ezer 246 ezer forintos parkolóbérletekről – 2009 és 2010 kivételével – számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A parkolóbérletek kiadását szabályozó közgyűlési rendelet csak 2013. január 1-jén lépett hatályba.

Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A városvezetés szerint koncepciós eljárás folyt

Botka László polgármester szintén közleményben kommentálta az ítéletet. „Egy koncepciós eljárás áldozatai lettek munkatársaim, a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét. Így fordulhatott elő, hogy kollégáimat törvénytelen módon, első fokon elítélték. Az ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést. Kollégáim az önkormányzat törvényes és eredményes működését biztosították, és most ezért ítélik el őket. A Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogjuk akadályozni! Bízom benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit” – írta a városvezető.

Fidesz: Szegedet nem vezethetik elítéltek

A Fidesz helyi szervezete is közleményben reagált az ítéletre:

A szegedi Fidesz álláspontja az, hogy Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek, Solymos László alpolgármesternek és Kalmár Gábor kabinetfőnöknek azonnal, és végérvényesen távoznia kell a szegedi közéletből, mert nem fordulhat elő, hogy büntetőügyben elítélt emberek vezessék a várost és töltsenek be közhivatalokat. A szegedi Fidesz ezért felszólítja Botka László polgármestert, hogy azonnali hatállyal mentse fel a munkavégzés alól elítélt alpolgármesterét, címzetes főjegyzőjét és kabinetfőnökét. Szeged nem lehet az a város, amelyet elítélt bűnözők vezetnek!” – írták közleményükben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Öt fontos tény a kézmosásról

    Öt fontos tény a kézmosásról

    A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! A koronavírus-járvány megfékezésében és lassításában elengedhetetlen szerepe van.

  • Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Tegnap megszavazta az Országgyűlés azt különleges jogrendet biztosító törvényt, mely a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések gyors meghozatalát és fenntartását garantálja. A múltheti szavazáson az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy a veszélyhelyzetet soron kívül meghosszabbítsa a kormány.