2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld

Elutasította a parlament Sorosék jelentését

Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről szóló, Soros–Sargentini-jelentés elleni határozatot. Ez egyben fel is szólítja a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben.

A képviselők elsöprő többséggel, 129 igen, 26 nem és 18 tartózkodó szavazattal, fogadták el a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által benyújtott javaslatot, amely hangsúlyozza: Magyarország maga védi a határait, fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát.


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
/Fotó: MTI – Kovács Tamás

A dokumentum szerint az Európai Parlamentben (EP) elfogadott Soros–Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét, megsértette Magyarország szuverenitását. A határozat visszautasítja a Soros–Sargentini-jelentés „hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait.”

– Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat, elutasította a kvótát, jogi határzárat hozott létre, és büntethetővé tette az illegális bevándorlás szervezését. A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha egyes üzleti csoportok és egy spekuláns üzletember érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat – olvasható a határozatban.


A kormánypárti képviselők leszögezik, hogy elfogadhatatlan a megbélyegzés olyan szervezetektől, melyek az illegális migrációt támogatják. Különösen, hogy ezek hatására csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést.

Sargentini örömében elsírta magát, mikor elfogadták hazug jelentését /Fotó: EPA/PATRICK SEEGER

– Csak a magyarok dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni és kivel nem – rögzíti a közzétételét követő napon hatályba lépő országgyűlési határozat.

A Soros–Sargentini-jelentést elutasító határozatot a Fidesz-KDNP és néhány független képviselő fogadta el, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai a nem gombot nyomták meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek